Sport

Sämsta publiksiffran på 20 år

Full fart i Villa-Lidköpings klack – men i övrigt fanns det många tomma stolar.
Full fart i Villa-Lidköpings klack – men i övrigt fanns det många tomma stolar.

15 748 såg bandyfinalen på Tele 2.Det är den sämsta publiksiffran på över 20 år.– Vi ska verkligen analysera och fundera på detta, säger Marcus Norman, bandyförbundets generalsekreterare.

Man får bläddra tillbaka ända till 1995 års final mellan Boltic och Vetlanda, då 12 088 personer tog sig till Studenternas IP i Uppsala, för att hitta en lägre publiksiffra.

Produkten är det inget fel på, arenan ligger bra, vädret utanför det stängda taket var sådär tråkigt halvrisigt och några av världens bästa spelare gjorde upp om en av svensk idrotts mest prestigefyllda och historiska titlar.

TT: Varför kommer inte folket?

– Ja, säg det. Vi måste analysera detta innan vi uttalar oss, men vi har kanske misslyckats med att göra det tillräckligt angeläget för att komma hit. Jag blir glad när jag ser en spelare som Jocke Hedqvist uttala sig att han såklart ska se finalen på plats trots att hans Vänersborg inte tog sig dit. Vi behöver fler sådana ambassadörer.

TT: Innebandyn kommer ha sina SM-finaler här, och då är publiksiffran betydligt större. Vad gör de rätt?

– Vi har 20 000 aktiva bandyspelare, de har 120 000. Varje vecka spelar 20 000 bandy, medan siffran för innebandyn med alla "spela med kollegorna på jobbet" är 500 000. Dessutom är det betydligt dyrare att lägga in is i den här arenan än det är att rulla ut en plastmatta, vilket gör att de kan hålla nere biljettpriserna på ett annat sätt.

– Men samtidigt måste man sätta siffran 15 000 i perspektiv också. Hur många matcher mellan två klubblag i Sverige lockar 15 000? Det är inte många. Vi är extremt beroende av vilka finallagen blir, vi har ett jättejobb att göra för att folk ska vilja gå oavsett vilka som spelar. Det ska vi jobba för nu.

Bandyfinalen 2017 kommer även den att spelas på Tele 2. Huruvida den gör det även 2018 kommer att avgöras i april.