Nyheter Ekonomi Världen

Sändebud: Närmaste månaderna avgör

FN:s sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, och utrikesminister Margot Wallström under Almedalsveckan i Visby.
FN:s sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, och utrikesminister Margot Wallström under Almedalsveckan i Visby.

De närmaste månaderna kommer att avgöra om fredsförhandlingarna om Syrien flippar eller floppar, enligt FN-sändebudet Staffan de Mistura.Och han säger att allt nu hänger på USA och Ryssland.

– Utvecklingen är nu i händerna på två länder – den Ryska federationen och Förenta staterna, säger de Mistura vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby.

Han har sagts ha världens i särklass svåraste jobb. Nu pekar den svensk-italienske diplomaten på att den avgående presidenten Barack Obamas administration kommer att börja växla ner i september inför presidentvalet och att det därför är fram till dess fredsprocessen har på sig.

– Vi är i en extra delikat och avgörande situation. Snart vet vi om vi antingen lyckas eller misslyckas.

"Inte fastna"

Men även om läget ser mörkt ut har de Mistura också kallats den evige optimisten. Han pekar på att Obama går till historien som den som ordnade relationerna med Iran och Kuba, och att nu även Syrienfred ligger inom räckhåll.

– Han är mycket medveten om det, säger de Mistura.

Han pekar också på att Syriens befolkning är krigstrött samt att flyktingkrisen ökat EU:s vilja att hitta en lösning. Staffan de Mistura hoppas också att alla parter inser att ingen har möjlighet att militärt kan vinna konflikten – som började för fem år sedan.

Staffan de Mistura önskar att också Moskva ingår i den skaran.

– Det är i Rysslands intresse att inte fastna i Syrien.

Fortsätta stötta

Även utrikesminister Margot Wallström deltog i seminariet. Hon säger att Sverige – som också är på väg in i FN:s säkerhetsråd – ska fortsätta stödja insatsen mot extremistgruppen Islamiska staten militärt och de humanitära insatserna samt den politiska lösningen.

– Och tillsammans med Europeiska unionen måste vi protestera mot brotten mot vapenvilorna samt de blockader befolkningen utsätts för.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset