Nyheter Ekonomi Världen

Sänkt skatt efter brexit oroar inte

Storbritanniens finansminister George Osborne. Arkivbild.
Storbritanniens finansminister George Osborne. Arkivbild.

Storbritannien planerar att sänka bolagsskatten till under 15 procent för att motverka effekter av brexit, enligt den brittiske finansministern. Men hans svenska motsvarighet, Magdalena Andersson, oroar sig inte för företagsflykt dit.

– Hotet från Storbritannien vad gäller attraktionskraft för företag känns väldigt mycket mindre nu än för en och en halv vecka sedan, säger Andersson.

Enligt henne är den svenska bolagsskatten, nu på 22 procent, konkurrenskraftig.

– Och det handlar ju inte bara om skattesatsen utan också om den effektiva skattesatsen, påpekar hon och syftar på att den skattesats företagen åläggs ofta blir lägre än 22 procent.

Den brittiske finansministern George Osborne avslöjar skatteplanerna för Financial Times och uppger att sänkningen skulle vara ett drag för att locka företag att stanna i landet efter britternas beslut i folkomröstningen att lämna EU, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi måste fokusera på horisonten och resan framåt och göra det bästa av korten vi har tilldelats, säger Osborne till tidningen

Planerna är att skapa vad han kallade en "superkonkurrenskraftig ekonomi", genom att sänka bolagsskatten med över fem procentenheter.

Efter omröstningen den 23 juni minskade värdet av det brittiska pundet mot dollarn och företag har sagt att de skrinlägger investeringsplaner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset