Nyheter Sverige Sverige-topp

Sänkt straff för kvinnomord

Kalmar tingsrätt dömde mannen till livstids fängelse för mordet på flickvännen men Göta hovrätt har nu ändrat domen till 18 års fängelse. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt dömde mannen till livstids fängelse för mordet på flickvännen men Göta hovrätt har nu ändrat domen till 18 års fängelse. Arkivbild.

När 24-åringens fästmö bröt förlovningen drog han in henne i en park och ströp henne. Kalmar tingsrätt dömde honom till livstids fängelse och utvisning. Göta hovrätt har nu fastställt morddomen men ändrat straffet till 18 års fängelse.

Mordet skedde i stadsparken i Oskarshamn en decembernatt förra året. Paret hade tidigare på kvällen besökt en nattklubb, men börjat gräla med följd att den unga kvinnan kastade förlovningsringen.

Mannen har erkänt men förnekar att avsikten var att döda.

Efter överfallet ringde 24-åringen sin pappa som hjälpte honom att med bil flytta kvinnan från parken. Senare fördes hon till akuten men hon var redan död.

Tingsrättens livstidsdom omfattade även ett mordförsök i augusti förra året, då en man attackerades med kniv. Han ingrep då det för honom okända paret bråkade framför en pub. Men hovrätten ändrar den delen av domen till grov misshandel och skriver också ned skadeståndet till offret från 165 000 till 90 000 kronor. Skadeståndet till den mördade kvinnans anhöriga på 175 000 kronor ligger dock fast.

Mannen träffade sin fästmö först i juni i fjol, dagen efter att han frigavs villkorligt från ett fängelsestraff för grovt våld mot en tidigare flickvän.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset