Nyheter Sverige Sverige-topp

Säpo följer skjutningen i München – men hotnivån har inte höjts

Säpo följer utvecklingen efter masskjutningen i München, men har i nuläget inga uppgifter om att den misstänkte skytten ska ha några kopplingar till Sverige.
Säpo följer utvecklingen efter masskjutningen i München, men har i nuläget inga uppgifter om att den misstänkte skytten ska ha några kopplingar till Sverige.

Masskjutningen i München påverkar även svenska myndigheter. Säpo följer ärendet, och utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Tyskland att följa lokala myndigheters råd.

– Vi hämtar in information från det som händer, men läget är oförändrat från i går kväll, säger Sirpa Franzén, presschef vid Säpo, till TT.

– I nuläget är hotnivån i Sverige inte höjd utan ligger som tidigare på en trea på den femgradiga skalan, alltså förhöjt hot.

► LÄS MER:  Experterna: Då räknas det som terrorism

Säpo utbyter kontinuerligt information med sina kollegor i Europa, men enligt Sirpa Franzén finns det i nuläget inga indikationer på att den misstänkte skytten ska ha några kopplingar till Sverige.

Även svenska utrikesdepartementet (UD) följer händelseutvecklingen.

– Det senaste vi har är att det inte finns några skadade eller avlidna svenskar. Vi har sagt att svenskar som befinner sig i området ska ta kontakt med sina anhöriga i Sverige, säger Jon Pelling vid UD:s pressavdelning till TT.

Attacken har inte gjort att UD ändrat sina reserekommendationer till Tyskland.

– Men vi uppmanar svenskar att följa rekommendationer från tyska myndigheter.

► LÄS MER:  Så ska du agera vid attacker och terrordåd

Skjutningen är den tredje attacken på civila i Europa på en dryg vecka. Tidigare i veckan attackerade en yxbeväpnad yngling en handfull personer på ett tåg i tyska Würzburg, och förra veckan körde en man i lastbil ihjäl 84 personer i franska Nice.

– Vi följer utvecklingen och har ett utbyte med andra säkerhetstjänster i Europa, säger Sirpa Franzén.