Nyheter Sverige Sverige-topp

Säpo hjälper polisen efter explosion

En kraftig explosion förstörde stora delar av den turkiska föreningens lokaler i Fittja, sydväst om Stockholm. I lördags skottskadades en man efter ett tumult i samband med en demonstration på samma plats.
En kraftig explosion förstörde stora delar av den turkiska föreningens lokaler i Fittja, sydväst om Stockholm. I lördags skottskadades en man efter ett tumult i samband med en demonstration på samma plats.

Turkiska och kurdiska föreningar tar avstånd från onsdagskvällens bombdåd mot en föreningslokal i Botkyrka. Säpo har kopplats in i utredningen – och inrikesministern är orolig för att konflikten ska eskalera.

Ismael Zengin, ordförande för Botkyrka turkiska kulturförening i Fittja utanför Stockholm, röjer bland det som går att rädda efter sprängladdningen som kastades in genom fönstret till föreningslokalen på onsdagskvällen.

– Folk skrek överallt, ambulanser och brandkår, det går inte att beskriva, det var ungefär som när man ser krig på tv. Jag trodde att det var personer inne i lokalen, men när dykarna gått in och inte hittat någon kunde vi andas ut, säger han.

En granne som inte vill framträda med namn berättar hur hon satt i vardagsrumssoffan när explosionen fick hela lägenheten att skaka.

– Min yngre dotter vaknade av smällen, men kunde somna om efteråt. Min äldre dotter låg sömnlös. Det som har hänt är inte bra för barnen, de är rädda, säger hon till TT.

Säpo inkopplad

Polisen klassar det misstänkta attentatet som en "särskild händelse", och flyttar personal för att utreda tre händelser som kan hänga ihop: Onsdagskvällens explosion, oroligheter som uppstod utanför en turkisk föreningslokal i lördags i samband med en prokurdisk demonstration, och skjutningen av en prokurdisk demonstrant senare på dagen. Även Säpo deltar i utredningen.

– Utredningen får nu visa vad som faktiskt har hänt. Men vi vill inte ha någon eskalerande konflikt mellan olika grupper i Sverige, oavsett vilka de är, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Ismael Zengin säger att personerna som ligger bakom attacken försöker slå sönder det starka band som finns mellan turkar och kurder i norra Botkyrka.

– Det här handlar om yttre krafter som vill splittra oss, för att trappa upp problematiken.

Speglar omvärlden

Kurdiska demokratiska samhällscenter i Stockholm, föreningen som arrangerade helgens prokurdiska demonstration, tar avstånd från attentatet.

– Vi kommer att göra allt för att hjälpa polisen att få fram vilka som ligger bakom bombdådet. Däremot är det viktigt att regeringen ser att det som sker i Sverige är en spegling av vad som sker i Turkiet. Det är ingenting som går att lösa i Sverige, säger Cenan Karaer, pressansvarig för det kurdiska samhällscentret.

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, betonar att utredningen är i ett tidigt skede och att det är svårt att dra slutsatser, men han säger:

– Rent generellt kan man säga att det kan vara ett uttryck för baksidan av globalisering. Att konflikter i andra regioner av världen även ger avtryck i Sverige, säger han.

Erik Nylander / TT
Enligt Ismael Zengin är det personer som vill så split mellan turkar och kurder i Botkyrka som ligger bakom attacken i går.