Nyheter Sverige

Säpo: Kan inte avfärda uppgifterna

Säkerhetspolisen utreder ny information. Arkivbild.
Säkerhetspolisen utreder ny information. Arkivbild.

Säkerhetspolisen arbetar just nu intensivt med information om ett misstänkt hot riktat mot Sverige.Enligt källor till flera medier ska det röra sig om ett terrorhot och polisen har gått in i stabsläge.

– Jag kan bekräfta att Säpo arbetar intensivt med att bedöma information som inkommit. Den är sådan att vi inte kan avfärda den. Just nu inhämtar vi information och underrättelse och har vidtagit åtgärder och samarbetar med våra partner både nationellt och internationellt, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till TT.

Hon lämnar inga detaljer om den information som Säpo fått och som fått dem att agera.

– Nej det är jag förhindrad att lämna information. Om vi lämnar detaljer om den grundinformation som vi har så röjer vi det också för dem som vi ska motverka. Jag kan varken berätta något om varifrån den kommer eller när den har kommit.

"Kraftfullt agerande"

Enligt Aftonbladet ska Säkerhetspolisen ha fått information om ett terrorhot i Sverige. Och enligt källor till Expressen ska Säpo ha fått uppgifter från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in i landet för att utföra terrordåd i Stockholm. Båda uppgifterna är dock obekräftade.

Från irakiskt håll kan man inte heller bekräfta något.

– Jag har ingen information, ingen officiell bekräftelse om denna potentiella terrorattack i Sverige. Jag hörde detta själv från svenska medier. Men jag undersöker saken, säger Iraks ambassadör i Sverige, Baker Fattah Hussen, till TT.

Informationen som Säpo fått påverkar inte terrorhotnivån mot Sverige. Den ligger kvar på en förhöjd nivå.

TT: Finns det skäl för allmänheten att vara orolig?

– Säpo har samarbete med en rad olika myndigheter. Sveriges två polismyndigheter i samarbete med andra svenska myndigheter kommer inte att tveka att agera om människoliv står på spel. Vårt agerande är kraftfullt i sådana situationer. Det kommer att vidtas åtgärder om så behövs och då ska man följa polisens anvisningar där man befinner sig.

Sirpa Franzén är dock noga med att påpeka att Säpo relativt ofta får den här typen av information i all verksamhet och den är ibland mer eller mindre osäker.

– Men just i det här fallet har vi ännu inte kunnat avfärda informationen.

I stabsläge

Säpo samarbetar även med nationella polisen i ärendet. Linda Widmark, vikarierande presschef på Polismyndigheten, vill dock inte gå in i detalj på vad deras del i samarbetet är.

– Säpo har huvudansvaret och vi samverkar med dem och stöttar med de åtgärder som anses nödvändiga utifrån den information vi får från Säpo, säger Linda Widmark.

Säpo och Noa har gått in i så kallat stabsläge.

– Det handlar om att man behöver samordna och använda resurserna utanför ordinarie linjeverksamhet. Man har en särskild ledningsstab för att samordna och leda. I vårt fall handlar det om att samordna över landet, säger Linda Widmark.

Även Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har skapat en särskild organisation med anledning av det misstänkta hotet.

– För att kunna korta beslutsvägarna och vara ännu mer på tårna inför att någonting skulle hända samlar vi alla berörda funktioner på myndigheten som kan tänkas bli involverade i den här typen av händelse. Vi har också en ännu mer löpande dialog med övriga berörda aktörer i samhället, säger Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef för insatser på MSB.

Särskild händelse

Stabsläget som råder på Säpo och Noa innebär att Stockholmspolisen organiserat sig för vad som kallas för en särskild händelse.

– Det i sig är inget ovanligt. Vi har särskild händelse till exempel när det är fotbollsmatcher, Eurovision, och när kungen fyller år. Det innebär att vi kan använda hela regionens resurser, säger Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Såvitt hon känner till har ingen extra personal kallats in.

Inga åtgärder på flygplatser

Enligt Ulf Wallin, presschef på Swedavia som äger och driver tio av de största flygplatserna i Sverige, har inga speciella åtgärder vidtagits på flygplatserna.

– Hotnivån mot Sverige är inte uppgraderad och vi har inte fått någon information. Säkerhetsläget är detsamma som tidigare, säger han.

– Vi har kontakt med säkerhetspolisen och vi följer deras bedömning, tillägger han.

Hänvisar till Säpo

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte kommentera uppgifterna om ett eventuellt terrorhot utan hänvisar till Säpo.

Inte heller Försvarsmakten vill kommentera ärendet.