Nyheter Sverige

Så får du bättre koll på laviner

Sportlov. Rusning till fjällen. Lössnö är hett eftertraktat av både skidåkare och skoterförare, men innebär också en lavinrisk.

Ovanligt många, minst tio personer, har varit inblandade i olika lavintillbud i de svenska fjällen i vinter, enligt Naturvårdsverket. Under sportlovsveckorna förväntas omkring 600 000 personer besöka de svenska fjällen och då ökar risken för lavinincidenter.

Med den nya sajten lavinprognoser.se hoppas Naturvårdsverket öka säkerheten för alla som vistas i fjällen. Där finns information om lavinfaran de närmaste tre dagarna i de mest välbesökta delarna av de svenska fjällen, bland annat Åre, Hemavan och Riksgränsen.

– Tidigare har det endast funnit lavininformation lokalt på liftanläggningar men ingen information utanför liftområdena. Det är en stark trend att fler vill åka offpist och då ökar behovet av information, säger Per-Olov Wikberg, projektledare på Naturvårdsverket.

I många länder arbetar man sedan tidigare med den här typen av lavininformation.

– Svenska skidåkare och skoterförare behöver lära sig att läsa sådan information för att förebygga lavinolyckor både i Sverige och utomlands

Nästa år är det tänkt att lavinprognoserna ska utökas för att omfatta de flesta populära skidorterna i landet.

Läs också