Nyheter

Så fixar du julresterna som Plura

Tv-kocken och rockräven Plura Jonsson firar jul med sin fru och bror i år. "Det blir en lugn jul på landet."
Tv-kocken och rockräven Plura Jonsson firar jul med sin fru och bror i år. "Det blir en lugn jul på landet."

Tre dagar. Så långt tid tar det innan tv-kocken, kokboksförfattaren och artisten Per ”Plura” Jonsson tröttnar på julmaten.– Man kan ju hoppas att några barn och vänner trillar in på annandagen och hjälper till att äta upp, säger han.

Det brukar bli ett överflöd av mat under julen. Plura, som skrivit en kokbok om julmat, brukar försöka se till att det inte blir för mycket rester. 

– Jag gillar lutfisk mycket, men har det inte på julafton. I stället lagar jag det på juldagen som ensamrätt. Då kan man ju även inleda med lite sillar och annat från julbordet, säger han.

►LÄS MER: Valhud och KFC – Här är världens julmat 

För att minimera resterna försöker han maxa julafton.

– På julaftonsnatten kan man ju till exempel gnaga på revben eller ta en skinksmörgås.

►LÄS MER: Natali, 37, skänker bort ett julbord till dem som inte har råd

Efter annandag jul är han trött på maten. Då är det dags att ta hand om resterna.

– Då brukar jag strimla upp skinkan och göra en pastasås. Detsamma gäller köttbullarna, dem brukar jag göra i en tomatsås och äta till pasta. 

– Det har hänt att jag har slängt sill, men det ska man inte göra i dessa tider. Man får äta tills man storknar. Eller göra någon slags silllåda, kanske?

►LÄS MER: Så fixar du ett schysst julbord – utan att grisen får lida