Nyheter Sverige

Så känner insekter luftfuktigheten

Bananflugor har ett specifikt fuktsinne som gör att de kan känna av luftfuktigheten. De fuktkänsliga cellerna sitter på baksidan av antennerna. Arkivbild.
Bananflugor har ett specifikt fuktsinne som gör att de kan känna av luftfuktigheten. De fuktkänsliga cellerna sitter på baksidan av antennerna. Arkivbild.

Insekters förmåga att känna av luftfuktigheten är välkänd. De har vad som skulle kunna kallas ett särskilt "fuktsinne". Nu har forskare i Sverige och USA lyckats avslöja hur detta sinne fungerar.

Forskarna, vars rön presenteras i Current Biology, har testat bananflugor. Genom att inaktivera vissa gener har de kunnat visa vilka gener som styr förmågan att känna av luftfuktigheten.

De har också hittat de fuktkänsliga cellerna som känner av fuktigheten. Dessa sitter placerade på baksidan av flugornas antenn. Från cellerna går sedan signaler till hjärnan via speciella nervbanor.

De svenska forskarna i studien är verksamma vid Lunds universitet. De tror att resultaten i framtiden kan ligga till grund för nya metoder att bekämpa mygg och andra probleminsekter.

– Myggor använder fuktsinnet för att hitta människor att bita, men även för att hitta miljöer att lägga ägg i. Därför kan fuktsinnet vara ett nytt mål att ta sikte på när mygg ska bekämpas, säger Marcus Stensmyr, universitetslektor vid biologiska institutionen på universitetet.

Forskarna tror också att kunskaperna gör det lättare att förutsäga klimatförändringarnas effekter på olika insekter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset