Teknik Tekniknyheter Metrojobb

Så kan mobiler funka – utan något mobilnät

Utslagna mobilnät, som här efter jordbävningen på Haiti för ett år sedan, försvårar räddningsarbetet i katastrofområden. Men med svensk teknik kan telefonerna kommunicera direkt med varandra.
Utslagna mobilnät, som här efter jordbävningen på Haiti för ett år sedan, försvårar räddningsarbetet i katastrofområden. Men med svensk teknik kan telefonerna kommunicera direkt med varandra.

Snart kan mobiltelefonerna kommunicera direkt med varandra utan mobilnät – med hjälp av ett nytt program från Linköping.

Tekniken fungerar genom att användarna i förväg har installerat ett program i sina mobiltelefoner.

Med hjälp av det kan de skicka och ta emot sms utan att använda ett vanligt mobilnät. I stället kommunicerar användarnas mobiler direkt med varandra.
– Det finns varianter på det här redan. Det vi framförallt har gjort är att lösa problemet med nätverkspartitioner, alltså när det uppstår luckor i nätverket. Till exempel när det är för långt mellan mobilerna,  säger Mikael Asplund, doktorand i datalogi, som på fredag presenterar sin avhandling vid Linköpings universitet.

Hur har ni gjort det?
– Om det inte finns någon som kan ta emot meddelandet använder vi store-carry-forward. Det betyder att man bär meddelandet tills man träffar på ytterligare noder som man kan sända vidare meddelandet till, säger Mikael Asplund.

Hur hade den här tekniken påverkat arbetet i Haiti eller nu under översvämningarna i Australien?
– Om människor hade haft programvaran hade frivilliga kunnat ta emot information och instruktioner från dem som organiserar hjälparbetet. Man hade också snabbt kunnat sprida information till en mycket större grupp av människor. I dag använder hjälparbetare satellittelefoner, men de är dyra. I katastrofsituationer är det alltid problem att nå ut med information, och ju mer man når ut med desto bättre är det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset