Hälsogranskaren Nyheter

Så länge kan du spara din matlåda

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, förklarar hur länge du kan spara maten.
Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, förklarar hur länge du kan spara maten.

Det råder mycket förvirring över hur länge mat överlever i kylen, men här förklarar Livsmedelsverkets mikrobiolog vad som gäller.

De sista dagarna innan löning kan kräva extra sparprogram, och en av de mest givna åtgärderna är så klart att packa matlådan i stället för att gå ut och äta dyr lunch. Men hur länge kan du egentligen ha en matlåda i kylen innan maten blir dålig?

– De flesta maträtter som man har tillagat, som har varit upphettade, håller fyra-fem dagar, upp till en vecka i kylskåp, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Det viktigaste är att ha god hygien vid tillagningen och att maten snabbt kyls ner efteråt. Men att ställa in het mat i kylskåpet är inte att rekommendera.

– Den varma maten skulle ju må jättebra av det, men det är ju mjölk och andra kylvaror i kylen som kan bli för varma och få sämre hållbarhet om man ställer in för mycket varm mat i kylen.
LÄS MER: Andréa, 23, har levt på sopor i fyra år

Större mängder mat bör alltså stå framme och svalna en stund innan den ställs in för att inte riskera hållbarheten på andra kylvaror. Men den får heller inte stå framme för länge.

– Det ska ju inte stå framme i timmar, men när man har tillagat maten och sätter sig ner och äter så behöver man inte springa upp och börja göra matlådor. Ät i lugn och ro och plocka undan matresterna sen.

Och för att maten ska få så lång hållbarhetstid som möjligt är det viktigt att se över hur kallt det är i kylskåpet. Fyra grader är optimalt och kan ge en fördubbling i hållbarhet jämfört med åtta grader, säger Christina Lantz.

Finns det någon speciell typ av låda som ger bättre hållbarhet?

– Det är ju bra att ha en låda som man kan försluta helt och täcka saker och ting. Och det är ju både för ökad hållbarhet och för att maten inte ska torka ut.
LÄS MER: Här är 10 matvaror som du kastar – helt i onödan

Men trots detta så är det många som slänger mat långt innan den blivit dålig. Och ibland kan man luras att tro att något blivit dåligt, trots att den inte är det. Och även om maten tillagas nära bäst före-datumet får den ”nytt liv” eftersom de bakterier som kan ha bildats dör, vilket gör att den håller ännu längre.

– Det kan vara fett som lägger sig på ytan och bildar små vita prickar, så ibland kan det vara svårt att se, speciellt med kött. Men mögel blir ju oftast lite luddigt också, och om du mikrar maten så smälter ju prickarna om det är fett, men om det är mögel så blir det ju kvar.

Så hur märker man om maten blivit dålig?

– Dels kan an känna det på lukt och det kan ju börja mögla också om det har stått för länge. Men även innan det börjar mögla så kan man se med blotta ögat om det ser okej ut. Och man kan ju faktiskt provsmaka lite också och lita på sina sinnen.

LÄS MER: Experten: Meningslöst att äta glutenfritt om man inte är intolerant
LÄS MER: Så rött kan du äta ditt kött utan att det är farligt

Mer om Hälsa Matlåda