Mat & Dryck Nyheter

Så lätt lägger du in mat själv

Stekt inlagd strömming.
Stekt inlagd strömming.

Att lägga in är ett sätt att konservera mat. Det är absolut inte svårt men kan kräva lite tålamod. Låt ingredienserna vila i sin ­inlägg­ning några dagar och du får härliga tillbehör med lång hållbarhet.

Michael Krantz

Minimorötter.

Michael Krantz

Rödlök och pepparrot.

Michael Krantz

Steklök.

Michael Krantz

Syrade morötter.

Att lägga in mat själv behöver inte vara svårt. Här får du tips om fem läckra inläggningar som nästan alla utgår från samma grundrecept på så kallad 1-2-3-lag. 

Innan du börjar bör du förbereda dig lite. Se till att händer, redskap och burkar är väl rengjorda. Se även till att välja grönsaker och rotfrukter som är i gott skick. Här har lök och morötter fortfarande mycket stadga i sig. Vill man ha dem mjukare kan man förvälla dem i hett vatten först.

1-2-3-lag
Ingredienser:
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här:
Blanda samman allt i en kastrull och värm så att det löser sig. 

►LÄS MER: Så gör du den perfekta croissanten

Stekt inlagd strömming
Ingredienser:
10 strömmingsfiléer
1 dl grovt rågmjöl
1 dl skorpmjöl
5 lagerblad
1 gul lök, skivad
10 vitpepparkorn
1 msk smör
1-2-3-lag

Gör så här:
1) Panera filéerna genom att vända dem i grovt rågmjöl och skorpmjöl, stek dem sedan i  smör på bägge sidorna. Låt ­filéerna rinna av på ­papper.
2) Varva strömming, lök, lagerblad och pepparkorn i en glassburk. 
3) Slå på lagen så att det täcker och låt stå i kylen minst 1 dygn.

►LÄS MER: Testa långkok på nytt sätt

Minimorötter
Ingredienser:
250 g minimorötter
5 lagerblad
1 msk senapsfrön
1-2-3 -lag

Gör så här:
1) Skala och skölj morötter.
2) Varva morötter, lagerblad, senapsfrön i en glasburk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå i kylen minst två dygn. 

Rödlök & pepparrot
Ingredienser:
250 g röda steklökar
50 g pepparrot
10–20 svartpepparkorn
1-2-3-lag 

Gör så här:
1) Skala och skölj löken. Skala och skiva ner pepparroten. 
2) Varva lök, pepparrot och pepparkorn i en glasburk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå minst två dygn i kylen.

►LÄS MER: Så gör du en smörgåstårta 

Steklök med fänkål & ­stjärnanis
Ingredienser:
250 g steklök
1/2 fänkål
4–5 stjärnanis
10 vitpepparkorn
1-2-3-lag 

Gör så här:
Skala och skölj löken. Skölj och skiva ner fänkål. Varva lök, fänkål och stjärnanis i en burk. Slå på lagen så att det täcker och låt stå minst två dygn i kylen.

Syrade morötter
Ingredienser:
1 tsk salt
1 kg morötter
2 tsk hel kummin
Ev saltlag: 2 dl vatten + 2 tsk salt

Gör så här:
1) Skala och grovriv morötterna. Blanda samman med salt. Pressa och stöt morötterna med en mortel och låt stå i   ­kylen en timme. Saltet gör att morötterna släpper vätska. Låt vätskan vara kvar. 
2) Blanda ner kummin och tryck ner morötterna i en ­glasburk. Häll över morots­vätskan. Om vätskan inte ­täcker morötterna får man ­hälla på lite mer saltlag. Sätt på ett lock. Ställ burken på en tallrik  och låt stå mörkt i   rumstemperatur (20–22 ­grader) i  cirka en vecka. 
3) Om den känns frisk och ­syrlig efter cirka tre dagar så är syrningen på gång. Efter fem–sju dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burkarna att mogna i   ­kylen. Nu avstannar själva ­syrningen och mer smak börjar att utvecklas.  Den bör stå minst fyra–sex veckor i kyl, och står sig sedan minst sex ­månader i kyl.