Köttfärs med tacokrydda, riven ost, guacamole, salsa på burk, gräddfil, gurka och majs, invirat i mjukt tortillabröd eller ett skal. De är så många svenskar ser på tacos. Men hur mexikansk är egentligen en vanlig tacofredag?

Enligt Ricardo Medrano, ägare av den mexikanska restaurangen La Neta i Stockholm, är den tacos vi äter i Sverige mer lik tex-mex, ett amerikanskt kök med matinfluenser från Texas och Mexiko.

En klassisk mexikansk tacos består enligt honom av majstortilla, välhackad färsk lök, kött, hemmagjord salsa och koriander. Svensk tacos är därtill en i grunden helt annan kulinarisk historia.

Detta då vi använder köttfärs – eller vegofärs för den som är vegetarian eller vegan – med färdigblandad tex-mex-krydda medan mexikanerna tillagar köttet från grunden.

– I Mexico använder vi inte kryddmix. Grunderna är köttet och då använder vi exempelvis högrev, fläskkarré eller andra typer av kött som du tillagar, och inte färs, säger Ricardo Medrano till Metro.

LÄS MER: Taco-tillbehören en bluff – det här innehåller varorna egentligen

Det svenska sättet är för den sakens skull inte är fel, även om det är långt från autentiskt.

– Om du frågar en mexikan så skulle personen säga att den inte är autentisk.

Det är även en märkbar skillnad i mängden tillbehör och hur vi tillreder dem. Medan vi tycks maxa våra tacos med allt som är gott och halvfabrikat i form av salsa på burk så gör mexikanerna allt från grunden – såväl majstortillan, som utgjort en basföda i Mexico i ett par tusen år, som salsan och guacamolen.

► LÄS MER: Därför stoppar du lime i din Corona

Hemmagjord salsa är väldigt enkel att göra och finns enligt Medrano i varje hem i Mexico. Och riven ost och gräddfil är helt och hållet tex-mex.

– Det finns salsas som innehåller gräddfil men det äts inte till tacos utan som dipp när du till exempel kollar på en fotbollsmatch.

En sås som däremot används på mexikansk tacos men som inte tycks ha tagit plats på svenska middagsbord är Pico de gallo, vilket är Mexikos nationalsås och en salsa som sägs fungera till i princip allt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset