Nyheter Ekonomi Sverige

Så mycket godis äter vi under påsk

Svenskarnas godiskonsumtion har fördubblats de senaste 50 åren. Och under påsken äter vi som allra mest smågodis. Arkivbild.
Svenskarnas godiskonsumtion har fördubblats de senaste 50 åren. Och under påsken äter vi som allra mest smågodis. Arkivbild.

I Sverige handlar påsken inte om Jesu lidande, lamm eller ens ägg. Svensk påsk handlar om godis. Men det finns tecken på att den totala godiskonsumtionen vänt neråt.

Svenskar tillhör världseliten i att äta godis. Enligt Jordbruksverkets siffror smäller vi i oss 16 kilo godis var under ett år. En familj med fyra personer konsumerar 1,2 kilo godis i veckan. Det motsvarar en fördubbling under de senaste 50 åren och är mest i världen, enligt boken "Godis åt folket – en bok om hur svenskarna blev sockerslavar i Karamellkungens rike".

Men enligt Jordbruksverkets preliminära statistik över den så kallade direktkonsumtionen av choklad och konfektyrvaror minskade konsumtionen drastiskt 2014, från omkring 17 kilo per person till drygt 14 kilo.

– Men det är preliminära siffror, det är för tidigt att dra några säkra slutsatser, säger Monica Eidstedt på Jordbruksverket.

Totalt sett, choklad inräknat, är julen årets största godishelg. Men påsken är smågodisets högtid. Godisjätten Cloetta ökar sin försäljning av lösviktsgodis med 140 procent jämfört med andra månader.