Teknik Nyheter Sverige

Så mycket vatten ska du dricka varje dag

En vuxen person bör dricka 1,5–2 liter vätska per dygn.
En vuxen person bör dricka 1,5–2 liter vätska per dygn.

Vissa oroar sig för att de dricker för lite vatten under en dag. Andra dricker onödigt mycket och bär ständigt på en vattenflaska efter att det för cirka 20 år sedan blev hälsotrendigt att dricka mycket vatten. Sanningen är att lagom är bäst.

– Det enklaste och sundaste rådet är att dricka så mycket man behöver så att man tömmer blåsan ett par gånger per dag, säger Mats Rundgren, docent i fysiologi vid Karolinska institutet.

Måttstocken för en vuxen person med normal fysisk aktivitet är att dricka 1,5–2 liter vätska per dygn. Men man får också i sig vätska via födan och en normal vätskeomsättning för en vuxen person är cirka 2,5 liter per dygn.

Vätskebehovet varierar dock beroende på hur mycket man svettas, hur varmt det är och hur stor man är.

– Å andra sidan behövs ingen exakt angivelse, vuxna människor har ganska stor slarvmarginal. Det är inga påtagliga hälsoproblem om man dricker lite för mycket eller lite för lite.

Svettas man extremt mycket är det bra att få i sig salter och det kan man få via till exempel sportdrycker.

Att ett stort vattenintag är bra för hyn, renar kroppen eller behövs för att kompensera för vätskedrivande kaffe finns det dock inga tydliga vetenskapliga bevis för, enligt Mats Rundgren.