Sport Nyheter Sverige

Så skyddar du dig mot skidtjuvarna

Sportlovet är högsäsong för skidtjuvarna, enligt försäkringsbolaget If. Arkivbild.
Sportlovet är högsäsong för skidtjuvarna, enligt försäkringsbolaget If. Arkivbild.

Sportlovet är skidåkarnas och skidtjuvarnas högsäsong. Varje år stjäls utrustning för miljontals kronor, många utanför after ski-restauranger och från takboxar.Men det finns enkla knep för att skydda sig.

Sportlovet är i full gång. Barnfamiljerna packar in sin utrustning i bilens takbox och senare plockar tjuvarna ut sakerna igen. Varje år stjäls det skidor och snowboards för upp emot 15 miljoner kronor, enligt försäkringsbolaget If. Under sport- och påskloven får företaget in mängder av anmälningar från personer som blivit bestulna.

Skidbackar är tacksamma platser för tjuvar: Utrustning för tusentals kronor ställs i en snödriva utanför restauranger och värmestugor och lämnas obevakad av ägaren. Men det finns sätt att skydda sig.

Ett klassiskt knep är att ställa vänster- och högerskidan på olika ställen, svårare att göra med en snowboard men då finns det vajerlås att ta till. Utrustningen kan stöldmärkas med märk-dna som är spårbart. Det gör utrustningen svårare att sälja vidare och rekommenderas av polisen.

Det bästa tipset, enligt Steve Johansson skadespecialist på Folksam, är inte att inte lämna sina saker vind för våg. Inte bara i backen, utan även vid bilen och stugan.

– Som alltid: ha koll på den. Om det går att låsa fast, lås fast den. Så enkelt är det.