Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Sævarsson räds inte utmaningen

Islands högerback Birkir Sævarsson stoppade Englands Raheem Sterling i åttondelsfinalen. Nästa uppgift: Dimitri Payet, Frankrike.
Islands högerback Birkir Sævarsson stoppade Englands Raheem Sterling i åttondelsfinalen. Nästa uppgift: Dimitri Payet, Frankrike.

Knepet för att stoppa Frankrikes offensiv: Plocka bort Dimitri Payet.

Det är uppgiften som väntar för Birkir Sævarsson i kvartsfinalen i Paris.

– Han är en spelare med många kvaliteter, säger Islands högerback.

Dimitri Payet är kvick, skicklig en mot en och slutar aldrig att springa. Dessutom har fransmannen en fantastisk högerfot som har avgjort gruppspelsmatcherna mot Rumänien och Albanien.

Allt det där vet Birkir Sævarsson om.

Han ska göra allt för att Payet inte ska kunna visa upp sin skickighet i kvartsfinalen mot Island i Paris på söndag.

– Jag har nästan sett alla matcher som han spelat, och han gör alltid bra ifrån sig. För mig handlar det bara om att vara aggressiv och inte släppa in honom på insidan så han kan skjuta med högerfoten. Han får inte komma dit för att böja in bollen i bortre hörnet, säger Sævarsson.

– Det gäller att få honom att använda vänsterfoten. Det är svårt att hitta några andra svagheter.

Studerar motståndaren

Hammarbybacken räds dock inte uppgiften.

Efter att ha stoppat Raheem Sterling i åttondelsfinalen mot England verkar han vara säker på att vinna även duellen på Stade de France.

– Vi förbereder oss alltid på samma sätt och studerar spelarna vi ska möta. Under matcherna ser man ofta att det man har läst på stämmer, och då är man beredd att möta dem. Prestationen mot Sterling gjorde att jag blev mer självsäker genom matchen, säger Sævarsson.

– Vi ska vara lika förberedda inför den här matchen som vi var inför England.

"Bättre och snabbare"

31-åringen är förbundskaptensduon Lars Lagerbäcks och Heimir Hallgrímssons förstaval till höger i backlinjen.

Sett till prestationerna mot Portugal, Ungern, Österrike och England har Birkir Sævarsson inte haft något problem med att anpassa den allsvenska spelstilen till EM.

– Den största skillnaden är att spelarna är bättre, snabbare och mer tekniska. I Sverige blir man inte straffad lika ofta om man är inte är uppmärksam, men en sekund här och spelaren är borta. Det är nog den största skillnaden, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset