Sport

Söderstrand kvar – som OS-headcoach

Sylve Söderstrand blir kvar i hopplandslaget under OS. Arkivbild.
Sylve Söderstrand blir kvar i hopplandslaget under OS. Arkivbild.

För ett par veckor sedan fick svenska hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand sparken.Ryttarna var missnöjda med beslutet – och nu blir Söderstrand trots allt kvar som olympisk headcoach i OS i Rio de Janeiro.

"Ryttarnas synpunkter har varit viktiga att lyssna in. Ett väl fungerande ledningsteam är viktigt för duktiga och erfarna idrottare", säger Carina Skoog, Sveriges olympiska kommitté SOK:s sportchef med ansvar för ridsporten.

I ledningsgruppen ingår förutom Söderstrand också Ragnar Bengtsson, nu med den formella rollen som förbundskapten, och Annika Ersgård, sportchef hoppning. Trion har tidigare jobbat tillsammans, men fortsätter nu i delvis nya roller.

– Jag fick frågan från SOK om jag stod till förfogande och det är klart jag gör. Jag har, sedan slutet av 2010, varit med och jobbat fram och kvalat med det här laget, så det är klart att jag vill vara med hela vägen fram, säger Söderstrand till Viasat Sport.

Förbundet backar

Svenska Ridsportförbundet backar därmed från sitt tidigare beslut.

"Sylve Söderstrand är viktig för Sveriges insatser i OS, och såväl toppryttarna som SOK vill väldigt gärna ha kvar honom över mästerskapen. Samtidigt måste vi som förbund verka för en långsiktig lösning för att stärka organisationen. Vi är glada att vi nu hittat en lösning som tillgodoser alla parters behov", säger ordföranden Ulf Brömster.

"Uppstår konflikter"

Söderstrand är inte långsint.

– Det uppstår konflikter ibland och det händer att man har olika uppfattningar om saker och ting. Det viktiga är att man löser grejerna och det tycker jag att vi har gjort på ett bra sätt. Vi har kommit vidare på ett sätt som är det bästa för sporten. Jag är personligen väldigt glad över den här lösningen och hoppas också att det ska ge frukt i Rio så småningom, säger han.