Sport

Söderstrands sista resa med gänget

Sylve Söderstrand, numera med titeln olympisk coach. Arkivbild.
Sylve Söderstrand, numera med titeln olympisk coach. Arkivbild.

Ryttarna sparkade bakut när han fick gå som förbundskapten i våras. Sylve Söderstrand kom till Rio ändå – i rollen som olympisk coach.Det sista uppdraget är lika tydligt som det är svårt:Matcha laget mot medalj.

Hur det än går i ridsportarenan i Deodoro är det sista veckorna med gänget. En yrkesskicklig man med bestämda åsikter tackar snart för sig.

Redan för ett år sedan stod det klart att OS skulle bli slutpunkten för Söderstrands andra period som förbundskapten. Sedan kom kontroversen med förbundet i april. Landslagsryttarna tog hans parti och sedan Sveriges olympiska kommitté sagt sitt nåddes en kompromiss.

Han fick vara kvar, men med en ny titel.

– Det känns lite vemodigt på ett sätt att sluta. Jag kommer naturligtvis att sakna det här och jag antar att jag kommer att sakna det mer när jag ser det från sidan. Samtidigt så jag gjorde mitt första mästerskap för 24 år sedan och jag har varit med ett tag.

Mycket stress

– Det är mycket smådetaljer man måste ha koll på och det tar tid och energi. Du måste göra det till 150-200 procent och ibland vaknar du klockan två på natten för att göra en anteckning. Det är ganska mycket stress runt det och jag är också en tävlingsmänniska.

– Just den biten kommer jag inte att sakna.

Med Söderstrand togs OS-silver i Aten 2004. Tre av medaljörerna är med även i Rio: Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson och Malin Baryard-Johnsson. Trion kompletteras av Henrik von Eckermann.

Medalj igen?

Om allt klaffar kan det gå vägen, menar Söderstrand

– Det är ett otroligt bra lag som är här, sportsligt, kunskapsmässigt, erfarenhetsmässigt. Alla vet att de har kapacitet att klara det här felfritt. Det är inget sånt att solen skiner, gud vill och det går bra utan alla har rutinen, erfarenheten och hästarna. Att sedan göra det också är en annan sak.

Hög lägsta-nivå

– Jag tror aldrig att jag varit med om ett så starkt startfält i ett mästerskap. Det är åtta, nio lag som kan hamna topp-3. Individuellt är det ett 40-tal ryttare som kan vinna. Bredden på toppen har blivit otroligt bredare bara på de två tre sista åren, säger Söderstrand.

Han fick det lag han ville ha.

– Det här är vad jag önskade i våras. Ser vi på de prestationer som gjorts innan, vi har varit tvåa-tvåa-tvåa och fyra i lagtävlingarna så är det väldigt bra, vi har en hög lägstanivå.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset