Sport

Södertälje halvvägs till SM-guldet

Södertäljes Chris Czerapowicz avgjorde den andra SM-finalen mot Norrköping.
Södertäljes Chris Czerapowicz avgjorde den andra SM-finalen mot Norrköping.

Det hänger tio gröna mästarflaggor i Täljehallens tak. De kan snart vara elva.Södertälje var på väg att slarva bort den andra basketfinalen mot Norrköping. Då gjorde Chris Czerapowicz sju raka poäng, fixade 71–66 och 2–0 i matcher.

Södertälje har vunnit SM-guld tre år i följd och är på väg mot ett fjärde. Efter två finaler i Täljehallen flyttar basketfinalen visserligen till Östergötland för match tre och fyra, i bäst av sju, men det ska mycket till för att Norrköping ska vända.

Slutet av den andra matchen kan mycket väl ha varit avgörande för hela serien.

Södertälje hade kontrollerat banan totalt i den första halvleken, 39–30, men tappat fokus i den tredje perioden. I stället för en överkörning blev det ett drama.

Kjellbom utfoulad

Med två och en halv minut kvar ledde bortalaget med 66–64. Då satte landslagsforwarden Chris Czerapowicz sju raka poäng och vann matchen för det regerande mästarlaget.

– Skönt. Jag var öppen och tvungen att ta skotten. Mina lagkamrater hittade mig. Vi visade karaktär och var lugna trots att vi hade tappat, sade matchhjälten.

Czerapowicz trädde in i handlingen på allvar sedan Norrköpings landslagscenter Joakim Kjellbom tvingats lämna planen med fem foul.

– Det var jätteviktigt. Det öppnade tresekundersområdet, sade 24-åringen.

På måndag och torsdag i nästa vecka har Södertälje chansen att spela hem guldet i Norrköping. Att ha en 2–0-ledning i ryggen är förstås en stor fördel.

– Viktigt. Samtidigt får vi inte tänka på att vi har 2–0. Vi måste gå in i matcherna som om det stod 0–0, sade Czerapowicz.

"Jäkligt stolt"

Norrköping är inte laget som ger upp. Det visade de orangeklädda spelarna klart och tydligt i match två.

Efter en första halvlek där Joakim Kjellbom bar laget på egen hand fick han god hjälp i den andra, inte minst från Mikael Lindquist och Joshua Hairston. Gästernas övertag under korgarna började visa sig även på resultattavlan.

Men när det var över var det precis som vanligt den här säsongen. Södertälje har vunnit samtliga fem möten.

– Vi gör två-tre misstag på slutet som man inte får göra i en final men trots förlusten är jag jäkligt stolt över killarna. Det här är inget lattjo lajban. Det är riktigt bra basket, sade tränaren Adnan Chuk.