Sport

Södertälje och Luleå nära nya guld

Grönklädda Södertälje leder SM-finalen mot Norrköping med 3–0 i matcher.
Grönklädda Södertälje leder SM-finalen mot Norrköping med 3–0 i matcher.

De har dominerat svensk basket de senaste säsongerna.Nu har Södertälje Kings och Luleå Basket skaffat sig gyllene lägen till nya guldfester.

Allra bäst ser det ut för Södertäljes herrar. Efter måndagens 73–68 borta mot Norrköping står det 3–0 i matcher för de senaste tre årens mästare, och det är svårt att se hur laget ska kunna missa att snart ta ännu ett guld.

Södertälje har, om det skulle behövas, fyra chanser att säkra klubbens fjärde raka SM-titel. Ett minst sagt hyfsat utgångsläge för ett lag som bara har förlorat fyra matcher på hela säsongen. När 3–0-ledningen ordnades handlade mycket om amerikanske guarden Skyler Bowlin, som sköt 30 poäng. Han och lagkamraterna får en första chans att fixa en ny guldfest när nästa final spelas i Norrköping på torsdag.

Luleås damer har två raka SM-titlar med sig i bagaget till årets final mot Umeålaget Udominate, som stod för finalmotståndet även i fjol.

Luleå krossades när Udominate kvitterade till 1–1 i fredags – och fick dessutom en mardrömsstart i det tredje mötet på hemmaplan. Udominate ledde med 10–0 efter drygt fyra minuter, då Sofie Hendrickx fick i Luleås första poäng via ett straffkast.

Sedan svängde det fort.

Redan i halvtid hade Luleå vänt till en elvapoängsledning, och det var ett grepp som norrbottningarna inte släppte. Sofie Hendrickx och Katie Bussey sköt 17 poäng var för Luleå, som vann med 66–60.

Med ledning 2–1 i matcher har Luleå en första chans att avgöra i nästa möte i Umeå på onsdag. Lyckas inte det väntar en femte och avgörande match i Luleå redan dagen därpå.