Utbildning Nyheter Sverige

Sömngångarsex ska utredas bättre

Åklagare ska få stöd av ny rapport om våldtäktsmän som hävdar att de sovit under övergreppet.
Åklagare ska få stöd av ny rapport om våldtäktsmän som hävdar att de sovit under övergreppet.

Åklagare som utreder fall där en misstänkt våldtäktsman hävdar att han sovit under övergreppet ska få hjälp av en ny rapport. Sex i sömnen existerar, men är ovanligt.

De senaste åren har det förekommit flera fall där den misstänkte gärningsmannen i samband med en våldtäkt hävdat att han sovit under övergreppet.

Domstolarna har bedömt frågorna olika, men nu har åklagarmyndigheten tagit fram en ny rapport som ska ge stöd till de åklagare som utreder dessa fall, uppger Sveriges Radio Ekot. Bland annat rekommenderas att en sömnexpert vittnar i domstolen.

– Sådana här invändningar kan ju framstå som väldigt udda och konstiga. Det kan innebära att de inte alltid tas på allvar och rättsväsendet har haft svårt att hantera de här fallen. Nu hoppas vi att det här ska ge god vägledningen till åklagare, så att de med hjälp av en grundlig utredning kan få fällande domar där det så ska vara, säger kammaråklagare Ginger Johansson till Ekot.

Slippa straff

Fenomenet – som kallas sexsomni – finns, enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och föreståndare för Stockholm stress center vid Stockholms universitet.

– Området är väldigt diffust, men de flesta ledande forskare skulle nog säga att det existerar. Men det är i princip allt vi vet. Kunskapsnivån är väldigt låg. Totalt handlar det om ett fåtal studier, kanske 6–7 stycken, i hela världen. Några fysiologiska data finns inte, men oavsett är fenomenet av allt att döma mycket ovanligt, säger Torbjörn Åkerstedt som själv vittnat i ett flertal rättegångar.

Problemet är naturligtvis att det kan finnas gärningsmän som skyller på sexsomni för att slippa straff.

Friar oftast

– Min erfarenhet är att domstolarna hellre friar än fäller, eftersom det är svårt att säga att fenomenet inte existerar och eftersom det inte finns några vittnen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Sexsomni är en form av parasomni, det vill säga avvikande beteende under sömnen.

– Människor kan göra saker i sömnen som är minst lika märkliga som sex. Det har hänt att människor slagit ihjäl andra i sömnen, eller kört bil i flera kilometer och sedan skjutit ihjäl en annan person, säger Torbjörn Åkerstedt.

JESSICA GOW / TT
Åklagare ska få stöd av ny rapport om våldtäktsmän som hävdar att de sovit under övergreppet. Arkivbild.