Sport

Sörenstam kritisk till tävlingsbrist

Annika Sörenstam vill se ett mer jämlikt engagemang i Golfsverige. Arkivbild.
Annika Sörenstam vill se ett mer jämlikt engagemang i Golfsverige. Arkivbild.

Det blir ingen Europatourtävling i golf för damer i Sverige i år. Däremot ska tävlingen komma tillbaka nästa år.– Det är supertrist, säger den förra golfstjärnan Annika Sörenstam till Svensk Golf.

Sörenstam, numera Solheim Cup-kapten säger vidare att det är "nästan ofattbart att Sverige som haft och fortfarande har så många bra golfare inte kan ha en damtävling".

– Vi måste som golfnation jobba tillsammans, satsa lika hårt på både pojkar och flickor. Golfen måste åter börja växa i landet och Sverige ska också ha en roll i världsgolfen. Därmed finns det också ett ansvar att årligen arrangera en stor damtävling, säger hon.

Lagardère, som tog över arrangemanget förra året, lyckades inte hitta finansiärer till en tävling i år, trots Golfförbundets löften om att hjälpa till.

– Vi var beredda att stå för en tredjedel av tävlingskostnaderna. Längre kunde vi inte sträcka oss. Även om vi har pengar i kassan är det viktigt att vi använder dem på rätt sätt. Förbundet är ingen tävlingsarrangör och kan inte lägga ut hur mycket pengar som helst på en enda tävling, säger Golfförbundets ordförande Christer Bergfors till Svensk Golf.

De tre senaste åren har Vasatorp stått som arrangör för Helsingborg Open, i år var det tänkt att Barsebäck skulle ha tävlingen.