Sport

Sörenstam ser fram emot OS

Annika Sörenstam ser fram emot OS.
Annika Sörenstam ser fram emot OS.

Om fyra månader gör golfen comeback i OS.Om det inte vore för Annika Sörenstam kanske det inte hade hänt.– Jag var med under hela proceduren, och försökte till och med få designa banan tillsammans med Jack Nicklaus, säger Sörenstam till TT.

Det är sju år sedan mötet med Internationella olympiska kommittén (IOK) i Genève slutade med att golfen kom in på OS-programmet 2016 och 2020.

Sörenstam var tillsammans med bland andra Suzann Pettersen, Padraig Harrington och Michelle Wie inblandade i processen att övertyga IOK att golf i OS var en bra sak.

– Jag minns att vi fick garantera att de bästa spelarna verkligen ville vara med. Och det var ju också därför det hela slutade med fyra rundor slaggolf, i stället för match- eller någon form av lagspel. Det är ju då den bästa spelaren vinner, och det är det som lockar de bästa spelarna dit, säger den pensionerade svenska stjärnan Sörenstam.

Konceptet finns kvar

Det fanns till och med förhoppningar att OS-banan skulle ritas av Sörenstam och Jack Nicklaus.

– Vi hade ett jättebra förslag, men i konkurrens med sju-åtta andra så vann vi inte. Men det finns fortfarande kvar, så om det är någon som vill bygga vår OS-vision är det bara att höra av sig...

I förra veckan blev det officiellt att Sörenstam tar över det europeiska Solheim Cup-laget till tävlingen i USA 2017.

Lite bråkigt

Lagtävlingen som innehåller så mycket golf-propaganda – och även tårar och bråk.

Av någon anledning ofta med Annika Sörenstam inblandad.

– Haha, ja det kan verka så. Det är inte så att jag söker mig till konflikter, men det verkar bli så. Det är ingen lätt roll att leda ett lag sådär, men det är just det jag vill försöka göra. Det handlar väldigt lite om mig, jag är bara en del av laget. Jag vill att spelarna ska känna att jag är som en extra klubba i bagen eller något.

TT: Hur ska du följa OS?

– Jag ska faktiskt vara där som expertkommentator för NBC. Jag ska bara kommentera damtävlingen, men blir ändå borta i många dagar. Det ska bli roligt.