Sport

Sörenstam tror på Stenson

Den tidigare svenska golfstjärnan Annika Sörenstam tror att Henrik Stenson har en bra chans på OS-guldet i Rio de Janeiro när golfen nu gör comeback i de olympiska spelen. Arkivbild.
Den tidigare svenska golfstjärnan Annika Sörenstam tror att Henrik Stenson har en bra chans på OS-guldet i Rio de Janeiro när golfen nu gör comeback i de olympiska spelen. Arkivbild.

För första gången på 112 år ska olympiska mästare i golf koras.Annika Sörenstam tror att Henrik Stenson har chans på guldet i Rio.– Han är ju en av storfavoriterna, helt klart, säger den tidigare svenska världsstjärnan.

Som världsfemma är Henrik Stenson den högst rankade herrspelaren som är på plats i Brasilien när golfen är tillbaka på OS-programmet för första gången sedan 1904.

– Jag vet att han är laddad. Han ser fram emot det här – den här satsningen har man följt under flera år, säger Annika Sörenstam till TT.

"Firande av sport"

Toppkvartetten Jason Day, Nya Zeeland, Dustin Johnson, USA, Jordan Spieth, do, och Rory McIlroy, Nordirland, har alla nobbat OS-spel. Den officiella förklaringen har varit en rädsla för zika-viruset i landet.

– OS är ju ett firande av sport – världens bästa idrottsutövare är på plats. Det kommer bli jättekul. Förhoppningsvis kommer de (som tackat nej) märka eller inse att det är något de kommer att sakna, säger Annika Sörenstam.

I herrklassen representeras Sverige även av David Lingmerth och turneringen avgörs över 72 håls slagspel den 11–14 augusti på den nybyggda OS-banan. Stenson blev i juli den förste svenska herrgolfaren att vinna en majortävling när 40-åringen på ett imponerande sätt tog hem British Open. Kort därefter blev han sjua i årets sista major PGA-mästerskapen.

– Han är en av storfavoriterna, helt klart. Jag tycker att han visade bra spelform under PGA-mästerskapen, säger Sörenstam, som själv har tagit hem tio majortitlar.

"Vore fantastiskt"

På damsidan representeras Sverige av Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg. Damturneringen avgörs 17–20 augusti.

– Anna har visat bra form det sista. Hon var ju så himla nära på US Open (tvåa i majortävlingen efter förlust i särspelet) för bara några veckor sedan. Det är dagsformen som avgör mycket och det är bara 60 spelare som får vara med. På en normal tävling är det över 100 spelare med. Så chanserna är lite större, säger Sörenstam, som ska vara expertkommentator för det amerikanska tv-bolaget NBC under damturneringen.

TT: Vad skulle ett svenskt OS-guld i golf betyda för sporten i Sverige?

– Det vore fantastiskt. Det kommer hjälpa golfen att växa i Sverige, säger Annika Sörenstam.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset