Nyheter Sverige

S: "Förståelse för hur V tänker"

"Vi vet att arbetsgivarna spelar en nyckelroll för att kunna få tillbaka människor till jobbet så snabbt som möjligt", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT. Arkivbild.
"Vi vet att arbetsgivarna spelar en nyckelroll för att kunna få tillbaka människor till jobbet så snabbt som möjligt", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT. Arkivbild.

Vänsterpartiet ställer sig inte bakom regeringens förslag om att arbetsgivaren ska vara med och betala kostnaderna när anställda blir sjukskrivna. Partiet menar att förslaget riskerar att öka selekteringen på arbetsmarknaden.– Jag har full förståelse för hur Vänsterpartiet tänker i den här delen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT.

I våras föreslog regeringen att 25 procent av kostnaderna för en sjukskrivning som pågår i mer än 90 dagar ska betalas av arbetsgivaren. Med det så kallade hälsoväxlingsförslaget vill regeringen öka pressen på arbetsgivarna att ta ett större ansvar för rehabilitering och förebyggande arbete för att minska sjukskrivningarna.

Stöds inte av V

– Det är ett väldigt viktigt förslag. Vi är i ett läge med 200 000 svenskar som är sjukskrivna i dag och vi vet att arbetsgivarna spelar en nyckelroll för att kunna få tillbaka människor till jobbet så snabbt som möjligt, säger Annika Strandhäll (S) till TT.

Förslaget får inte stöd av Vänsterpartiet som menar att konsekvensen av förslaget skulle kunna bli att arbetsgivare väljer att inte anställa personer som har en historia av sjukskrivningar och ökade visstidsanställningar.

– Hälsoväxlingsförslaget är framtaget från tre grundprinciper. Det ena har varit att undanta de grupper som har en svag ställning på arbetsmarknaden från det här förslaget. Sedan ska det vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren och det ska finnas ett skydd för småföretag, säger Annika Strandhäll (S).

"Kommer att fortsätta dialogen"

Till Sveriges Radios Ekot säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, att förslaget riskerar att öka selekteringen på arbetsmarknaden.

Annika Strandhäll betonar att hon har fört en dialog med Vänsterpartiet i frågan och att hon har full förståelse för hur partiet tänker.

– Har man haft tidigare problematik eller sjukdomshistoria kommer man inte att omfattas av hälsoväxlingen, säger hon.

Hon vill att förslaget ska finnas med i höstbudgeten, men får enligt Ulla Andersson räkna med att förhandla med Vänsterpartiet. Annika Strandhäll säger att hon är villig att förhandla, men att förslaget ligger fast.

– Vi har en kontinuerlig dialog med Vänsterpartiet. När det handlar om målsättningen att medarbetare i välfärden inte ska behöva bli sjuka efter sina jobb har vi precis samma syn. Vi kommer att fortsätta den dialogen med dem, om varför det här är viktigt.

Henrik Montgomery/TT
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset