Nyheter Ekonomi Världen

S-ledare samlade till rådslag

Hur få bukt med migrantkrisen och hur få en kickstart för ekonomisk tillväxt? Det är frågor som engagerar socialdemokratiska ledare i Europa. På lördagen stod Frankrikes president François Hollande värd för ett informellt möte med S-ledare inom EU.

Hollande inskärpte att EU inte bör göra några eftergifter för Turkiet när det gäller mänskliga rättigheter och visumfrihet i utbyte mot löften om att hejda strömmen av migranter till Europa, enligt nyhetsbyrån AFP.

I veckan nåddes ett ifrågasatt förslag till uppgörelse som syftar till att minska syriska flyktingars vilja att betala människohandlare för att bli smugglade till grekiska öar i skrangliga båtar. Nästa vecka återupptas förhandlingarna i Bryssel.

Turkiet ställer tuffa krav: sex miljarder euro i bistånd, visumfrihet för turkiska medborgare inom Schengenområdet och återupptagen process för EU-inträde.

Över ett dussin S-ledare hade kommit till Paris, dock inte statsminister Stefan Löfven som var upptagen av Socialdemokraternas kommundagar i Örebro.

EU representerades av utrikeschefen Federica Mogherini, ekonomikommissionären Pierre Moscovici och EU-parlamentets ordförande Martin Schulz.

En källa närstående Hollande sade att Europa har ägnat mycket tid åt aktuella frågor som Greklandskrisen och flyktingkrisen och att det är dags att föra upp andra frågor på dagordningen och definiera mål för ekonomisk tillväxt.