Nyheter Sverige

S vill att Riksrevisionen ses över

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth. Arkivbild.
Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth. Arkivbild.

Efter krisen i Riksrevisionen vill Socialdemokraterna genomföra en översyn av Riksrevisionen.– I syfte att säkerställa både oberoende och transparens men också möjlighet till ansvarsutkrävande och kontroll, säger Tomas Eneroth, grupp­ledare för S i riks­dagen till Dagens Nyheter.

Bakgrunden är bland annat tidningens avslöjande att riksrevisorn Susanne Ackum anställt tidigare medarbetare i regeringskansliet och rundat den ordinarie rekryteringsprocessen.

Tomas Eneroth anser att det finns brister när det gäller riks­dagens insyn och ansvar för verksamheten och vill bland annat att konstitutionsutskottet (KU) ska pröva om det ska införas en karenstid för blivande Riksrevisorer.

Riksrevisionen leds i dag av tre riksrevisorer, en av dem med det administrativa ansvaret. I stället för en styrelse har myndigheten ett rådgivande parlamentariskt råd.

– Jag tycker att krisen inom Riksrevisionen visar att modellen med tredelat ledarskap har tydliga brister, säger Eneroth till DN och tillägger att rådet inte kan agera på samma sätt som en styrelse vid en förtroendekris.

S vill ha en bred upp­görelse över partigränserna inför en översyn av myndigheten. Översynen ska genomföras av KU.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset