Nyheter Sverige Sverige-topp

Saga och Kian årets namnraketer

Elsa och William toppar namnstatistiken. Arkivbild.
Elsa och William toppar namnstatistiken. Arkivbild.

Elsa behåller förstaplatsen som det vanligaste tilltalsnamnet bland flickor, enligt SCB:s namnstatistik. För pojkarna är William återigen etta, efter två år på andraplatsen. Årets raketer är däremot Saga och Kian.

872 flickor fick under det gångna året Elsa som tilltalsnamn. 977 pojkar döptes till William, vilket innebär en överlägsen förstaplats.

Årets klättrare bland flicknamnen är Saga, som gått från plats 21 till en fjärdeplats. Men den största rusningen gjorde pojknamnet Kian som ökade med 115 procent, dock utan att ta sig in på tio i topp-listan.

– Kian var en överraskning. Namnet har gått uppåt under flera år, men att det skulle gå upp så kraftigt nu var ändå svårt att förutse, säger namnforskaren Katharina Leibring vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

Flera nya namn

På pojksidan är Algot, Folke, Levi och Ture, som alla är populära namn från perioden 1910–1930, nykomlingar bland de 100 vanligaste. Flickornas topp 100 innehåller fem nya namn; Bianca, Hedvig, Julie, Lo och Mariam.

– Hedvig är ett sådant namn som kommer och går, Bianca har klättrat stadigt, vilket även könsneutrala Lo har gjort. Mariam skulle kunna ha med invandringen att göra, säger Katharina Leibring.

Ovanligt att ramla ur

En del namn har förstås också tappat i popularitet jämfört med förra året. På flicknamnssidan går det snabbast utför för Hilda, Cornelia, Elvira, Felicia och Linn. Bland pojknamnen kanar Linus, Elvin, Rasmus, Felix och Jack mest nedåt.

Generellt är namnlistan dock ändå rätt stabil.

– Har ett namn väl hamnat på topp tio är det väldigt ovanligt att det ramlar ur topp hundra, säger Katharina Leibring.

Viktigt på BB

Men alla föräldrar väljer inte namn till barnen från topplistor. Sara Persson och hennes amerikanska man gav sin nu ettårige son namnet Franklin eftersom de ville ha ett namn som fungerar i både USA och Sverige. Och att välja rätt kändes viktigt – i alla fall i början.

– När man ligger på BB känner man att namnet är otroligt viktigt och kommer att bli avgörande för barnets liv. Men så fort barnet fått sitt namn så är det bara ett namn, säger Sara Persson.

Fredrik Sandberg / TT
Oliver tappar tre placeringar jämfört med förra året och återfinns nu på plats sju.
Janerik Henriksson/TT
Sara Persson med sonen Franklin, vars namn inte finns med på topplistorna, men funkar i både Sverige och USA.