Sport Sport-topp

Sagnia gamblar – "inget att förlora"

Khaddi Sagnia chansar och ökar ansatsen i inomhus-VM i Portland.
Khaddi Sagnia chansar och ökar ansatsen i inomhus-VM i Portland.

Inomhussäsongen har inte blivit vad Khaddi Sagnia hade hoppats på.I VM i Portland gamblar längdhopparen – och ökar ansatsen med två steg.– Vi chansar, det finns ingenting att förlora, säger hon.

Det har gått drygt ett år sedan Khaddi Sagnia mästerskapdebuterade i inomhus-EM i Prag. Göteborgskan missade final med en ynka centimeter, något hon efteråt glatt kommenterade med "det är bara att gå vidare och äta glass, typ".

Det har hänt en del sedan dess. Sagnia hoppade 6,78 två gånger i somras, bland annat i VM i Peking där hon blev sjua, och fick på Idrottsgalan i Globen ta emot priset för "Årets nykomling".

Men den bekymmersfria inställningen till stora mästerskap verkar finnas kvar inför inomhus-VM i Portland. Där ska Khaddi Sagnia för första gången i karriären tävla med 19 steg i stället för 17 i ansatsen.

– Någon gång måste jag öka ansatsen, den är för kort nu. För att kunna hoppa längre behöver vi öka ansatsen och kunna utnyttja min snabbhet mer, säger hon.

– Jag känner att det är värt att testa i det här mästerskapet. Jag ser det lite som ett genrep inför sommaren.

Jobbigt med rytmen

TT: Vad blir svårigheten?

– Rytmen, rytmen, rytmen. Den är så jobbig, vi har inte varit vänner på träning. Men jag hoppas att den samarbetar med mig nu, att jag får allt att stämma in till plankan och ut i hoppet. Det är små saker, men om inte allt stämmer så blir det fel, säger 21-åringen.

Sagnia är sitt vanliga sprudlande jag när landslaget håller pressträff på hotellet i Portland. Hon pratar lyriskt om stämningen i truppen och tycks njuta av varje sekund under sitt första USA-besök. Men bakom sig har längdhopparen en vinter som inte har varit särskilt lyckad. Khaddi Sagnia kan inte sätta fingret på det, men upplever själv att hon inte riktigt har varit i balans utanför längdhoppsgropen.

– Det har påverkat mig i allt och har varit väldigt jobbigt. Jag vet inte vad det har varit, men jag känner att det är på plats nu, säger hon.

Final direkt

I fredagens VM-final lär svenskan behöva hoppa längre än hon någonsin gjort inomhus om hon vill vara med och slåss om topplaceringarna. 16 hoppare – alla direktkvalificerade till final – gör upp om medaljerna i Oregon Convention Center. Med 6,61 som årets längsta hopp är Sagnia rankad 14:e sett till årsbästa.

– Jag känner bara att det ska bli väldigt kul att hoppa, säger hon.

TT: Upplever du inte mer press efter framgångarna i fjol?

– Visst, det finns ju förväntningar på mig nu. Men jag lyssnar främst på mig själv och stänger ute allt annat. Jag vet vad jag och min tränare har planerat, och hur vi tänker. När jag går in på en tävling eller ett mästerskap är det bara det som gäller.