Sport

Sagnia hoppas tävla igen i juni

Khaddi Sagnia siktar på comeback i juni efter sin skada i vintras. Arkivbild.
Khaddi Sagnia siktar på comeback i juni efter sin skada i vintras. Arkivbild.

Inomhus-VM i Oregon för sex veckor sedan slutade i tårar för Khaddi Sagnia. Längdhopparstjärnan tvingades bryta tävlingen på grund av en skada i höger ben.Nu tränar Sagnia igen och har EM och OS som sommarens stora mål.

– Jag hoppas kunna tävla igen i mitten av juni, säger hon till TT.

Khaddi Sagnia, 22, slog igenom på allvar förra året med en sjundeplats i VM på nytt personbästa 6,78. Även om inte inomhussäsongen hade funkat till hundra procent var förhoppningarna ändå stora inför VM i USA i mars. Men det blev bara två hopp, sedan valde en mycket besviken Sagnia att bryta tävlingen.

Tårarna rann

– Jag var så ledsen, tårarna bara kom, för det kändes som om jag hade så mycket att komma med i VM. Sen blev jag orolig när man inte visste vad det var för typ av skada. Jag hade lite känning i högerlåret i fjol men det gick över och jag kunde prestera max alla i tävlingar, berättar Sagnia.

TT: Vad var det för typ av skada?

– Jag hade en stressreaktion i en sena i låret. Det var en oerhörd smärta. Läkarna gjorde alla möjliga tester och de kom också fram till att jag har för lite muskler i bålen, det är en förklaring till varför jag ibland får en överrotation i hoppen.

TT: Hur hårt tränar du nu?

– Jag vilade i två och en halv vecka efter VM, sedan har det varit rehabträning, tio pass i veckan, med fokus på bålen. Det kändes konstigt i början med nya övningar men jag såg rätt snabbt att det gav bra resultat. Jag kör också teknik men har inte börjat med kort ansats ännu.

Stressar inte

Inför inomhus-VM ändrade Sagnia ansatsen – från 17 till 19 steg. Hon kommer att fortsätta med den nya ansatsen i år.

– Jag har fått till några riktigt bra hopp med 19 steg på träning och vi kör vidare med det. Det gäller att hitta rätt tajming. Sedan hoppas jag att en starkare kropp ska hjälpa mig. Men vi tar det lugnt, ingen stress, det är långt till OS som förstås är mitt stora mål i år. Jag har varit på ungdoms-OS men det här är ju sjukt mycket större.