Nyheter Världen

Sahlin: Måste ta hat på större allvar

En kvinna i en offentlig roll i en kontroversiell valkampanj får Mona Sahlin (S), ordförande i Anna Lindhs minnesfond, att dra paralleller mellan mordet på Jo Cox och Anna Lindh.
En kvinna i en offentlig roll i en kontroversiell valkampanj får Mona Sahlin (S), ordförande i Anna Lindhs minnesfond, att dra paralleller mellan mordet på Jo Cox och Anna Lindh.

Ett meningslöst dödande, kallar utrikesminister Margot Wallström mordet på den brittiska politikern Jo Cox.– Jag tror att mångas tankar går till Anna (Lindh), säger Mona Sahlin, ordförande i Anna Lindhs minnesfond.

Anna Lindh (S) mördades under folkomröstningskampanjen om euron 2003. Och även om det fortfarande finns oklarheter om motivet bakom mordet på parlamentsledamoten Jo Cox, ser både Wallström och Sahlin likheter mellan de båda dåden.

– Det är offentliga profiler som har varit starka kvinnor och tydliga i sina ställningstaganden. Det är så sorgligt att det här ska behöva ske, och förstås att man inte har kunnat skydda dem, säger Margot Wallström till TT.

Synlig roll

Precis som Anna Lindh hade Jo Cox en utåtriktad och synlig roll i den pågående ganska hätska valkampanjen.

– Offentlighet i kontroversiella frågor driver hat på ett sätt som vi nog måste diskutera på betydligt större allvar än vad till och med vi i Sverige har gjort, trots erfarenheten av morden på Anna Lindh och Palme, säger Mona Sahlin till TT.

Folkomröstningar är ett fantastiskt demokratiskt verktyg, enligt Margot Wallström. Samtidigt är hon kluven till folkomröstningar som instrument i frågor som är tydliga vattendelare.

– Jag menar att man har ett väldigt stort ansvar i folkomröstningssammanhang. Man måste förenkla debatten och ställa enkla frågor i en folkomröstning och då kan det finnas en frestelse att använda känsloargument och kanske överdriva. Det kan locka fram det sämsta ur människor när man ska debattera, säger hon.

Påverka valet?

Båda sidor i den brittiska valkampanjen har nu tillfälligt blåst av allt kampanjande och det spekuleras kring om mordet kommer att påverka valutgången och valdeltagandet. Men Margot Wallström vill inte spekulera om eventuell påverkan.

– Det vill jag inte ens gissa om. Jag hoppas bara att de kan uppträda värdigt, och det verkar de göra från båda håll nu, säger hon.

Vilhelm Stokstad/TT
För utrikesminister Margot Wallström väcker mordet på brittiska parlamentsledamoten Jo Cox mörka minnen av Anna Lindhs död under eurovalskampanjen 2003.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset