Nyheter Världen

SAK: Utländsk närvaro vid klinikräd

Natten mellan den 17 och 18 februari genomförde afghanska specialstyrkor en räd mot SAK:s klinik i Tangi Sidan, i provinsen Wardak.
Natten mellan den 17 och 18 februari genomförde afghanska specialstyrkor en räd mot SAK:s klinik i Tangi Sidan, i provinsen Wardak.

Internationella soldater var närvarande vid en dödlig räd mot en av Svenska Afghanistankommitténs (SAK) kliniker i Wardakprovinsen i Afghanistan i förra veckan, enligt FN:s Afghanistaninsats Unama.– Det är synnerligen allvarligt, säger Björn Lindh vid SAK.

Uppgifterna har bekräftats av Unama och organisationens personal på plats, enligt ett pressmeddelande från SAK. Men SAK vet inte mer än så.

– Vi vet vad vår egen personal har sagt. Enligt dem fanns det två personer som talade ett språk som de uppfattade som engelska. En av dem uppfattade i mörkret att det fanns personer med utländska uniformer, säger Björn Lindh, kommunikationschef för SAK i Kabul.

"Synnerligen allvarligt"

Två patienter, klinikchefen och en ambulansförare enligt Lindh, och en ung pojke fördes bort och dödades när afghanska specialstyrkor slog till mot kliniken i Tangi Sidan i förra veckan. Personal greps och misshandlades.

– Det är synnerligen allvarligt om det visar sig att det inte bara var den afghanska armén, utan att det även fanns utländsk trupp närvarande.

Under torsdagen ska SAK diskutera hur man ska driva frågan vidare.

– Dels för att gå på den afghanska armén och ta reda på vad som har hänt. Dels vända oss till Nato och se om man har haft trupper närvarande. Vi anser även att den svenska regeringen bör agera.

"Ren avrättning"

Att militär agerar på detta sätt är ett "brott mot humanitära principer", säger Lindh.

– Men också mot Genèvekonventionen som säger att hälsokliniker, ambulanser och andra sjukvårdsbyggnader ska respekteras av de stridande parterna. Man kliver rakt in på en liten klinik med tio sängplatser, plockar ut patienter och en minderårig grabb och sedan sker en ren avrättning.

Kliniken är den enda sjukvårdsinrättningen i området.

Läs också