Nyheter Världen

Saknade bokhandlare skapar rädsla

Demonstranter håller upp bilder på de saknade bokhandlarna. Arkivbild.
Demonstranter håller upp bilder på de saknade bokhandlarna. Arkivbild.

De bokhandlare, varav en är svensk, som saknas i Hongkong ska enligt kinesiska uppgifter ha arbetat på en bok om president Xi Jinpings kärleksliv.Rädslan för repressalier från Peking gör nu att känslig litteratur försvinner från bokhyllorna.

– Om ryktet som florerar på kinesiska sajter stämmer är det här extra allvarligt. Bokhandlarna gör inte ens ett politiskt ställningstagande, säger Fredrik Fällman, universitetslektor i kinesiska vid Göteborgs universitet, till TT.

I myllret i shoppingdistriktet Causeway Bay ligger förlaget Mighty Currents minimala bokhandel. Den ägs av de fem bokhandlarna, och till för inte så länge sedan kunde man där köpa allehanda kritiska böcker om partipampar och korruption, enligt nyhetsbyrån AFP.

Där gick också att köpa skvallerlitteratur, i stil med den påstådda boken om Xis kärleksliv. Men helt oavsett dessa alsters innehåll talar många om att tumskruvarna dragits åt i det semiautonoma Hongkong.

– Det är en krypande censur på gång och påtryckningar på medier blir allt grövre. Det är uppseendeväckande att det har gått så fort, säger Fällman.

Greps i Hongkong

Den senaste i raden försvunna förläggare är 65-årige Lee Bo. Hans fall utmärker sig från de övriga, eftersom mycket tyder på att han gripits av kinesiska agenter i Hongkong. Om så är fallet skulle det bryta mot avtalet "ett land, två system" vilket säger att Hongkong ska styras regionalt och behålla sin frihet.

– Det här väcker rädsla för att friheten håller på att försvinna, säger Patric Poon, Kinaforskare på Amnesty International i Hongkong, till TT.

Vad som är än mer oroande, enligt Poon, är att Gui Minhai – som avsagt sig sitt kinesiska medborgarskap och numera är svensk – ändå blev gripen. Det skedde dessutom utomlands, i Thailand.

– Man säger att Kina inte är en stat som blandar sig i andra länders interna angelägenheter, men det är precis vad man gör. Det är i princip ett kolonialt beteende, säger Fällman.

En gång kines alltid kines

Signalen som regimen vill skicka är att är du etnisk kines, spelar det ingen roll vad du har för medborgarskap, skriver South China Morning Post (SCMP). Då ska du behandlas enligt lagen i Fastlandskina.

Pekings agerande har dock inte gått obemärkt förbi. I en kommuniké sent i torsdags fastslog EU att bristen på information om vad som hänt männen är "extremt oroande", skriver SCMP.

Till och med den av Fastlandskina tillsatta högste ledaren i Hongkong, Leung Chun-Ying, säger sig vara mycket bekymrad.

– Om rättsvårdande personal från Fastlandskina verkställer lag i Hongkong så är det oacceptabelt, säger han, enligt Reuters.

Vincent Yu/AP/TT
En man går ner för trappan till de försvunna männens numera stängda bokhandel. Arkivbild.
Vincent Yu/AP/TT
En av många bokhandlar i Hongkong som säljer litteratur som är förbjuden i Fastlandskina.