Sport

Salminen jagar olympisk dubbel

Max Salminen, guldmedaljör i OS 2012, har chans till medalj på nytt i tisdagens finalrace.
Max Salminen, guldmedaljör i OS 2012, har chans till medalj på nytt i tisdagens finalrace.

Guld i OS 2012.Brons i OS 2016?Max Salminen har chans till en olympisk dubbel i Rio.

Max Salminen finns med i bronsbilden i tisdagens finalrace i finnjolle. Om han lyckas med bedriften att ta medalj sällar han sig till en exklusiv svensk seglarklubb. Bara tre andra svenskar har tagit medalj i mer än ett OS sedan 1948.

– Det är ju en grej och det siktar jag såklart på, säger medaljjagande Salminen.

– Visst var guldet 2012 ett lyft. Men jag kan inte säga att det har påverkat motivationen. Jag hade bestämt mig redan då för att satsa mot ett nytt OS i en annan båt.

Max Salminen var strålande glad när han hade seglat till sig en medaljchans i den tionde grundseglingen. Britten Giles Scott har redan säkrat guldet och Salminen har bara teoretisk chans att nå tvåan Vasilij Zbogar, Slovenien.

Och bronsuppgiften blir inte lätt. Han är fem poäng efter trean Ivan Kljakovic Gaspic, Kroatien, och lika med amerikanen Caleb Paine.

Enkel medaljmatematik

Ekvationen är enkel – Salminen måste ha Kljakovic Gaspic tre båtar bakom sig och även vara före Paine.

Salminen får heller inte ha brasilianske sexan Jorge Zarif för långt framför sig, och de sista i finalracet kan också passera honom.

– Men nu blickar vi bara framåt, säger Salminen. Det är det här jag har drömt om, att få vara med och slåss om medalj.

Vid guldracet för fyra år sedan hade han och Fredrik Lööf riktigt flyt med vindarna. De hade säkrat bronset före medaljfinalen och hade silvret inom räckhåll. Guldet vågade de inte tro på.

Men svenskarna vann finalracet och de ledande britterna Iain Percy och Andrew Simpson blev åtta efter en rafflande sistaläns och missade guldet med två sekunder.

Enkel finaltaktik

Taktiken nu är lika enkel som förutsättningarna. I alla fall till en början. Salminen har varit något av en slow starter hittills i Rio. Nu är det bara tio båtar och inte lika trångt och han vet vad som gäller.

– Ja, jag har startat som en dieselmotor, säger han.

– Jag får segla det bästa jag kan i början och sedan får det växa fram om jag kan göra något smart på sista varvet eller så. Man kan bevaka. Om man ligger framför så behöver man inte plocka mer och kan i stället hålla koll på de andra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset