Sport

Salminen på bronsjakt i finnjolle

Max Salminen har chans på medalj inför tisdagens finalrace.
Max Salminen har chans på medalj inför tisdagens finalrace.

Bättre och bättre dag för dag är OS-melodin för Max Salminen. Och finnjolleseglaren avslutade grundseglandet i Marina de Glória så bra att han har medaljläge inför finalracet på tisdag.– Det är kul att segla och det är kul att segla bra. Det här är drömmen, säger Salminen inför medaljjakten.

Max Salminen inledde OS-seglingarna tveksamt. Det tog tid innan han tog sig upp bland de tio främsta, som får segla finalen.

Men sjunde- och femteplatsen i de två sista grundseglingarna förde honom till det han drömt om ända sedan han tog guld i starbåt i OS 2012 med Fredrik Lööf.

– Jag ska försöka hitta tillbaka till den känsla Fredrik och jag hade, när man går ut för att vinna. Vem kommer ihåg en fyra, femma, eller sexa i OS? Det är bara full gas framåt och det är otroligt härligt mentalt att ha det så, säger en påtagligt nöjd Salminen efter söndagens dagsverke.

Överlägsne britten Giles Scott har säkrat guldet redan före finalracet och firades när kom in i hamnen. Tvåan Vasilij Zbogar, Slovenien, går teoretiskt att nå.

Men i praktiken handlar det om en bronskamp för Salminen. Han har samma poäng, 74, som fyran Caleb Paine, USA, och mer intressant är att trean, kroaten Ivan Kljakovic Gaspic endast är fem poäng före. Eftersom poängen räknas dubbelt i finalseglingen, så behöver Salminen ha kroaten tre placeringar bakom sig då.

Bra chans

– Rätt bra chans tycker jag. Fem poäng är ingenting i ett medaljrace.

– Två båtar emellan kroaten och mig. och så amerikanen. Det känns bra, man ska behöva segla bra för att vinna en OS-medalj. Så det ska jag göra, säger Salminen.

– Hoppas att den här formkurvan ska hålla i sig ett par dagar till.

Salminen behöver en bra start i finalseglingen. Något han inte visat så mycket av hittills. Och hans hittills sämsta race, 15:e plats i det första, gick på finalbanan.

– Jag har varit lite försiktig i starterna. Och jag får ta revansch på Pao de Acucar-banan i finalen, säger en optimistisk Salminen.

Diskning och seger

Det var upp och ned för 470-paret Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Svenskduon diskades i det sjätte racet för tjuvstart, där de passerade mållinjen som fyra, men samlade ihop sig och vann den sjunde seglingen. Det innebär att de är på sjunde plats totalt, med 13 poäng upp till prispallen.

De två första OS-klasserna i segling avgjordes på söndagen: RS:X, bräda, för damer och herrar. Charline Picon, Frankrike, vann damguldet före Chen Peina, Kina, och Stefanija Jelfutina, Ryssland. På herrsidan vann Dorian van Rijsselberghe, Nederländerna, före britten Nick Dempsey och fransmannen Pierre Le Coq.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset