Sport

Salomonsson tillbaka som framspelare

Häckens John Owoeri i duell med IFK Göteborgs mittback Mattias Bjärsmyr.
Häckens John Owoeri i duell med IFK Göteborgs mittback Mattias Bjärsmyr.

Landslagsdebuten slutade med sängläge – men gav också nyttig erfarenhet.Emil Salomonsson låg bakom IFK Göteborgs segermål mot Häcken och lovar mer av den varan.– Jag utvecklades mycket av att få chansen, säger högerbacken.

Första chansen, efter mindre än en minut, räddades på mållinjen. Men på nästa inlägg från Emil Salomonsson fick Sören Rieks perfekt träff och gav IFK Göteborg ledningen, sju minuter in i derbyt mot Häcken.

Häckenspelarna protesterade eftersom målvakten Peter Abrahamsson blev skymd av en IFK-spelare i offsideläge, men ledningsmålet – till slut även segermål – godkändes.

– Det är kul att få göra assist, säger Emil Salomonsson efter 1–0-segern.

– Det var extremt nyttigt att få spela med de bästa under landslagssamlingen.

Salomonsson gjorde en stark säsong i allsvenskan i fjol och belönades nyligen med en plats i Erik Hamréns senaste landslagstrupp. Göteborgsbacken kom dock hem med en rejäl sjukdom i kroppen och missade premiären i söndags.

– Det var inte kul att stå utanför... eller ligga utanför snarare. Jag låg i sängen i söndags, det var pissnervöst men grabbarna gjorde det bra, säger 26-åringen, som spelade drygt 60 minuter av derbyt innan orken tröt.

Andra raka

Efteråt fick han svara på frågor bland annat om sin förre tränare i Halmstad, Janne Andersson, som är klar som ny förbundskapten. Men chanserna till landslagsspel kommer inte via gamla vänskaper, konstaterar Salomonsson.

– Nej, det som ökar ens chanser är väl att man fortsätter göra det bra, bidrar framåt med poäng och håller nollan bakåt. Och det gjorde jag ju i dag.

Ribbskott av Savage

Efter den starka inledningen tappade IFK Göteborg visserligen initiativet i matchen. Men Häcken lyckades inte förvalta det övertag som laget lyckades spela sig till efter IFK:s mål.

Inte heller när bästa kvitteringschansen kom var marginalerna på Häckens sida. Demba Savage, inbytt i andra halvlek, var nära ett drömmål med en dryg halvtimme kvar att spela men skottet från drygt 30 meter gick i ribban.

– Hade vi förvaltat våra lägen hade vi kunnat få ett annat resultat med oss. Men det fick vi inte, konstaterar Häckentränaren Peter Gerhardsson.