Sport Skidor

Samarbetet har gjort Kling bättre

Kajsa Kling, Arkivbild.
Kajsa Kling, Arkivbild.

Kajsa Kling är Sveriges enda alpina fartåkare i världscupen.Ändå är hon inte ensam utan en del i ett internationellt samarbete.– Vi vinner alla på det, säger hon.

Kling är på väg mot sin allra bästa säsong i världscupen, ligger sjua både i störtloppscupen och i super-G-cupen. En av förklaringarna till vinterns framgångar är det samarbete som Sverige har med Norge, Tyskland och kanadensiskan Larisa Yurkiw.

Det är andra säsongen som fartåkarna och deras tränare samarbetar i träning och i tävling.

– Det fungerar jättebra. Vi jobbar som ett lag, även om vi sköter mycket själva. Vi stöttar och pushar varandra och trivs bra i varandras sällskap, säger Kling i telefon från italienska La Thuile.

– Det sociala är viktigt. Vi är ett stort gäng, 15-20 personer, med alla tränare och ledare.

Ny världscuport

Att åkarna har många tränare att få hjälp av ser Kling också som en fördel.

– Att hålla på med fartgrenarna utan att ha stora tränarresurser är svårt och vi har många resurser att utnyttja. Jag kan gå till en norsk eller tysk tränare eller till Larisas tränare.

– Vi vinner alla på samarbetet. Resultatmässigt har det gått bra för oss.

Den här veckan har världscupcirkusen kommit till en ny världscuport, La Thuile i Aostadalen i nordvästra Italien.

– Backen är ganska teknisk och ganska brant, säger Kling, som varit 17:e och 5:a i träningsåken inför fredagens och lördagens störtlopp. På söndag ska de också köra super-G i samma backe.

En del kvar att nöta in

I vinter har Åre-åkaren varit topp-tio sex gånger och gjort karriärens bästa störtloppsresultat – en fjärdeplats i Altenmarkt-Zauchensee i början av januari.

– Jag har tagit små steg hela tiden. Nu vill jag gärna upp på pallen, men kan tycka att det där lilla extra saknas, säger hon.

– Det som saknas är små skidtekniska saker. Och så det mentala, att tro på mig själv så att jag kan pusha mig och ge 110 procent. Jag jobbar på det, det kommer. Det är mycket som måste nötas in så man vågar köra utan att fundera så mycket.

Hon ser årets mästerskapsfria säsong som en mellansäsong och ser fram emot de kommande åren med VM och OS.

– Det känns som att jag är på gång.