Nyheter Sverige

Samhällskursen kan erbjudas tidigare

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson flaggar för att asylsökande kan få samhällsorientering i väntan på uppehållstillstånd. Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson flaggar för att asylsökande kan få samhällsorientering i väntan på uppehållstillstånd. Arkivbild.

Regeringen flaggar för att asylsökande inte ska behöva vänta på uppehållstillstånd för att gå kurs om svenska värderingar.Moderaterna vill införa examensprov i samhällsorientering för nyanlända.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger i en TT-intervju att en kurs i samhällsorientering kan komma att erbjudas redan under asylprocessen. Samhällsorientering ingår i etableringsstödet till dem som har fått uppehållstillstånd, och handlar delvis om svenskarnas syn på jämställdhet, barnuppfostran och arbete.

– Jag tror att vi måste lägga mer fokus på de tidiga insatserna redan under asyltiden. Det kan ta upp till två år i väntetid innan man får sitt beslut, det är helt orimligt att det blir en tid i passivitet, säger Ylva Johansson.

Föreslår examensprov

Tidigare under dagen presenterade Moderaterna ett förslag om att införa examensprov i samhällsorienteringen för nyanlända, som ska leda till sänkt etableringsersättning för dem som får underkänt. Förslaget har inte diskuterats med regeringen eller övriga riksdagspartier.

– I dag finns det inget prov alls, ett prov är ett sätt att ändå säkerställa att man får ta del av vilka skyldigheter man har i ett land, säger Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk och integrationspolitisk talesperson.

Ylva Johansson säger att hon inte avfärdar Moderaternas förslag, men att hon inte är "säker på att det är en toppenidé".

– Det är redan i dag så att om man inte deltar så kan man bli av med sin ersättning. Det vi tittar på är att se hur vi kan få hela etableringsuppdraget att fungera bättre. Mitt intryck är att man har satt upp mycket regler men att det inte blivit så bra som man har tänkt sig i många avseenden, säger Ylva Johansson.

Lärarbrist påverkar

Fredrik Möller, sakkunnig på enheten för integration och etablering på Arbetsförmedlingen, säger att mindre kommuner ibland inte kan erbjuda kursen om de saknar lärare eller tolkar som talar de nyanländas hemspråk. Arbetsförmedlingen har dock inte statistik över hur många som inte ens har erbjudits samhällsorienteringen.

– Kanske kan närliggande kommuner samverka tillsammans om en kommun inte kan anordna kursen på egen hand, säger Fredrik Möller.

Vilhelm Stokstad/TT
Moderaterna vill införa examensprov på en samhällskurs som ges till nyanlända. Arkivbild.