Nyheter Sverige

Samordnad aktion mot spritsmugglare

Ekobrottsmyndigheten grep närmare 30 misstänkta alkoholsmugglare vid ett stort tillslag i måndags. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten grep närmare 30 misstänkta alkoholsmugglare vid ett stort tillslag i måndags. Arkivbild.

Tusentals liter sprit, vin och öl samt en buss samt närmare 30 misstänkta smugglare. Det blev resultatet av ett samordnat tillslag på fyra olika platser i måndags.Aktionen beskrivs som en de största hittills i Ekobrottsmyndighetens historia.

Efter flera månaders kartläggning slog Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Skatteverket till på fyra platser i måndags: Göteborg, Karlstad, Köping och Helsingborg. Facit: beslag av en stor mängd alkohol och en buss som misstänks ha använts till smuggling, samt 28 misstänkta smugglare.

Enligt Helena Lundgren, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, handlar det om storskalig smuggling från Tyskland till Sverige.

– I Helsingborg beslagtog vi en buss som går i den här verksamheten. Ombord fanns det nästan 700 liter sprit, nästan 2 000 liter vin och närmare 8 000 liter öl, säger Lundgren till TT.

– Vår uppfattning är att de har rest flera gånger i veckan under väldigt lång tid. Så det kan handla om mycket stora mängder totalt.

"Ett jätteproblem"

Att alkohol smugglas in via buss är oerhört vanligt, tror myndigheterna. Hur stora summor det handlar om i utebliven skatt är svårt att säga, men enligt Helena Lundgren handlar det om "hiskeligt stora belopp".

– Tullverket räknar med att det via gränsen i Skåne kommer flera bussar varje dag, sju dagar i veckan, 365 dagar om året, säger hon.

– Om varje buss har lika mycket som vi nu hittat... Det är ett jätteproblem.

Lång utredning

Efter tillslaget sitter 19 personer anhållna, misstänkta främst för grov smuggling av alkohol, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. De kommer undan för undan att begäras häktade, men utredningen beräknas inte vara klar förrän tidigast i höst.

Ytterligare nio personer frihetsberövades, men har försatts på fri fot igen, och det kan bli fråga om fler gripanden framöver.

– Jag vill inte uttala mig om exakt vad vi vet om den här organisationen och de här resorna. Men vi är ju av uppfattningen att allt hör ihop, säger Helena Lundgren.

– Men det finns ju alla möjliga varianter, det handlar om en otroligt lukrativ verksamhet som många ägnar sig åt.