Nyheter Toppnyheter Världen

Samtal om bombstopp i Aleppo

Civila har drabbats hårt av de upptrappade striderna i Aleppo den senaste tiden. 40 barn uppges bland annat ha dödats. Här bärs ett barn bort från förödelsen efter ännu en flygräd i staden.
Civila har drabbats hårt av de upptrappade striderna i Aleppo den senaste tiden. 40 barn uppges bland annat ha dödats. Här bärs ett barn bort från förödelsen efter ännu en flygräd i staden.

USA kräver att den syriska regimen upphör med bombningen av Aleppo. "De senaste dagarna har varit ett helvete", säger Khaled Khatib om flygräderna.Nu uppges samtal pågå för att inkludera staden i det tillfälliga vapenstillestånd som råder på flera håll.

I över en vecka har det regnat bomber över Syriens näst största stad.

Omkring 250 människor har dödats av regimens bombningar och rebellernas beskjutning. Bland de döda finns 40 barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Skräck i Aleppo

"Det har varit ett helvete och människor är verkligen rädda" säger Khaled Khatib från Aleppo i ett meddelande. Han är i Istanbul när TT når honom men ska återvända till Aleppo nästa vecka.

Khaled Khatib är mediekontakt för Vita hjälmarna, eller Syriens civilförsvar, en grupp frivilliga som försöker rädda liv i flygbombningarnas spår. De senaste dagarnas bilder från Aleppo visar hur människor dras fram från rasmassorna efter förstörda byggnader i staden som är delad mellan rebeller och regimen.

Vapenvilan som utropades i februari har i princip havererat och fredsprocessen hänger nu på en skör tråd. USA:s utrikesminister John Kerry reser under söndagen till Genève för samtal med bland andra fredsmäklaren Staffan de Mistura, som häromdagen konstaterade att samtalen om Syrien knappt är vid liv.

Tvivel om fredschanser

Khaled Khatib är inte särskilt hoppfull när det gäller fredsprocessen.

"Vilken fred? Jag vet inte vad du menar. Det kommer inte att bli fred i Syrien förrän Bashar al-Assad ställs inför rätta i Haag. Men det tror jag inte kommer att hända" säger han.

I veckan kom USA och Ryssland överens om att pressa parterna att återigen lägga ner vapnen i Latakia och östra Ghouta utanför Damaskus, men Aleppo omfattades inte av överenskommelsen som trädde i kraft natten mot lördag. Den syriska armén har förlängt stilleståndet i Damaskus med ett dygn, enligt rapporter i stats-tv på söndagen.

Samtidigt uppges det från ryskt håll att samtal pågår för att inkludera Aleppo i det tillfälliga vapenstilleståndet, säger general Sergej Kuralenko till den ryska nyhetsbyrån Interfax. Kerry ska ha gjort klart att USA vill att Ryssland ska pressa Assadregimen att upphöra med "de urskillningslösa flygattackerna" i Aleppo.