Nyheter Världen

Samtal om Jemens framtid har inletts

Faiqah al-Sayed, här på flygplatsen i Jemens huvudstad Sanaa, ingår i rebellernas delegation.
Faiqah al-Sayed, här på flygplatsen i Jemens huvudstad Sanaa, ingår i rebellernas delegation.

De FN-stödda fredssamtalen mellan de stridande parterna i Jemen inleddes på torsdagen i Kuwait, tre dagar försenade. Värdlandets utrikesminister Sheikh Sabah al-Khalid al-Sabah uppmanade i sitt öppningstal parterna att vända krig till fred.

– Valet i dag är ett av två alternativ: ett tryggt hemland som garanterar säkerhet för alla sina medborgare... eller kvarlevor av ett land vars söner dör varje dag, sade FN:s specialsändebud Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Han uppmanade också parterna att söka en kompromisslösning.

Samtalen skulle ha börjat i måndags men sköts upp när Huthi-rebellerna inte dök upp. Det var enligt rebellerna en protest mot att Saudiarabien brutit mot vapenvilan, som trädde i kraft den 11 april.

President Abd Rabbu Mansur Hadis folk kom till Kuwait under veckoslutet och har hotat att dra sig ur samtalen om de inte börjar på torsdagen.

Slutligen anlände en delegation med företrädare för Huthi-rörelsen och deras allierade, förre presidenten Ali Abdullah Salis parti.

Över 6 400 personer har dödats och närmare 2,8 miljoner tvingats fly sina hem sedan den saudiskledda koalitionen startade sina operationer i mars 2015 mot de Iran-stödda rebellerna, som året före fått kontroll över stora områden, däribland huvudstaden Sanaa.

Hani Mohammed/AP/TT
Chefen för Huthi-rebellernas och deras allierades förhandlingsgrupp Arif al-Zoka (till höger) på flygplatsen i Sanaa före avfärden till Kuwait.