Sport

Sandberg: "Det var bara glädje"

Häckens Simon Sandberg avgör finalen i Svenska cupen med sin straff fram till 8–7.
Häckens Simon Sandberg avgör finalen i Svenska cupen med sin straff fram till 8–7.

I den sjunde straffrundan dök chansen att bli cuphjälte upp.Simon Sandberg tog den – och sköt hem Häckens första titel.– Det var bara glädje, säger försvararen efter straffsegern mot Malmö FF.

Efter 120 minuters fotboll klev Häckenförsvararen Simon Sandberg fram i den sjunde straffrundan i Svenska cupen-finalen på Swedbank Stadion. Straffen satte han distinkt bakom Johan Wiland i Malmö FF-målet och cuptiteln var i hamn för Häcken.

– Jag vet inte vad som hände i huvudet. Jag bara sprang där och blev nedriven. Fantastiskt, säger 23-åringen om känslorna efteråt.

"Jag tog chansen"

Det var han eller mittbacken Emil Wahlström som skulle ta den sjunde straffen.

– Vi kollade på varandra och jag gick, säger Sandberg.

– Någon var tvungen att göra det och det var jag eller Emil i det läget – och jag tog chansen.

Precis innan hade Peter Abrahamsson limmat MFF-backen Anton Tinnerholms straff och även hindrat Erdal Rakip från att bli hjälte för Malmö under den ordinarie straffläggningen.

– Klart man är nervös. Jag hade inte tagit de fyra första och skulle vi ha chansen att vinna var jag tvungen att ta en, säger Abrahamsson.

Till skillnad mot MFF hade Häcken tränat straffläggning under den sista träningen inför finalen.

– Det är ett helt annat läge i dag när grabbarna ska skjuta. Det var inte 20 000 som stod och buade mot dem då, säger Abrahamsson med ett leende.

"Trötta ben och kramper"

När Häcken föll med 0–3 i söndags på samma arena mot MFF i allsvenskan var det ett tiotal fans på bortasektionen. Nu var det drygt 800 Häckensupportrar på plats – det största bortaföljet i klubbens historia på en historisk dag.

– Det betyder mycket för klubben och fansen. Det är inte så ofta vi vår uppleva det. Fantastiskt, säger Sandberg.

TT: Hur gick tankarna efter 45 minuter och 0–2-underläge?

– Vi fick en boost när de fick det röda kortet (Oscar Lewicki i den 51:a minuten). Då kände vi att nu kan det gå, säger Sandberg.

Inom loppet av fem minuter både reducerade och kvitterade Häcken genom Demba Savage och Nasiru Mohammed. Därefter blev finalen mållös och allt avgjordes på straffar.

– Det blev trötta ben och kramper. Det blev inte riktigt det trycket vi ville ha. Vi fick avgöra på straffar och det är lika bra, säger Sandberg med ett leende.