Nyheter Världen

Sanders lovar att Trump ska besegras

Presidentaspiranten Bernie Sanders ger inte upp sin kampanj.
Presidentaspiranten Bernie Sanders ger inte upp sin kampanj.

Vermontsenatorn Bernie Sanders lovar att hjälpa Hillary Clinton besegra Republikanernas Donald Trump i höstens presidentval. Men han ger inte upp sin egen kandidatur och ställer sig inte formellt bakom Clinton.

Den förra utrikesministern Hillary Clinton redan har tillräckligt många delegater på sin sida för att ta hem nomineringen och kommer med all sannolik att utses till presidentkandidat vid Demokraternas konvent i Philadelphia i juli.

I ett hett emotsett tal till sina anhängare tidigt på fredagen sade sig Sanders dock vara beredd att samarbeta med Clinton i viss utsträckning.

– Den främsta politiska utmaning vi står inför de närmaste fem månaderna är att försäkra oss om att Donald Trump blir besegrad, sade han och lovade sina anhängare att deras röster – i synnerhet arbetare och unga – ska bli hörda.

Sanders, som bland annat vill minska de ekonomiska klyftorna i USA, är kritisk mot Demokratiska partiet och har bråkat offentligt med ordföranden Debbie Wasserman Schultz. Enligt amerikanska medier försöker han få in vissa av sina vallöften i det sakpolitiska program som ska antas på konventet.

Under den hårda primärvalsprocessen vann Sanders 1 832 delegater och Clinton 2 219. Opinionsmätningar har dock visat att Sanders skulle stå sig bättre mot Trump än Clinton.

Alex Brandon/AP/TT
Presidentaspiranten Bernie Sanders ger inte upp sin kampanj.