Sport

Sandmark hoppas på nykomlingarna

Simningens förbundskapten Ulrika Sandmark.
Simningens förbundskapten Ulrika Sandmark.

Den svenska truppen till sim-EM är stor – och orutinerad.Flertalet av de 29 aktiva på plats i London har liten erfarenhet av stora mästerskap.– Det känns spännande, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Svenska EM-truppen kan delas in i tre segment: De som redan är OS-klara och således kan ta London-mästerskapet som träning, de som är på desperat jakt efter OS-kvaltider, och så den stora delen – de som är med för att i första hand se och lära inför framtiden.

– För det gänget handlar det i första hand om att upprepa vad de gjort tidigare, eller till och med göra det lite bättre, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

– Det är ju en helt annan sak att tävla i svenska tävlingar eller på SM, jämfört med att möta människor som ligger på en annan nivå. Det blir bra träning inför framtiden.

Kan bli nervöst

Internationellt motstånd, publiktryck och en världsstad som London skulle kunna göra även den mest meriterade simmaren nervös. Sandmark tror att de oerfarna svenskarna kommer ha fjärilar i magen när de kastar sig i vattnet – men att det inte behöver vara något dåligt.

– Nervositeten har nog inte riktigt kommit än. Den kommer när det närmar sig tävlingarna skulle jag tro, och det är något bra. Det blir en del av träningen, säger hon.

Intressant 20-åring

Bland de sju mästerskapsdebutanterna finns intressanta namn som Isak Eliasson. 20-åringen imponerade nyligen i tävlingen Swim Open och satte flera personliga rekord. I EM ställer han upp på 50, 100 och 200 meter fritt.

– Det ska bli spännande att se om han kan upprepa det han gjorde på Swim Open. Det här blir hans första seniormästerskap, så självklart det blir lite annorlunda.

– Och så ska det bli kul att se herrarnas lagkapplag. De säger själva att de siktar på final, vi får se hur det går, säger Ulrika Sandmark.