Nyheter Världen

Satiriska tolkningar av Palins tal

Skådepelaren Jane Fonda är en av de amerikanska kändisar som ställt sig bakom en kampanj för att hindra att fastighetsmiljardären Donald Trump tar sig hela vägen till Vita huset. Arkivbild.
Skådepelaren Jane Fonda är en av de amerikanska kändisar som ställt sig bakom en kampanj för att hindra att fastighetsmiljardären Donald Trump tar sig hela vägen till Vita huset. Arkivbild.

Var det ett försök att rappa, renodlad performance-konst eller möjligen en mindre logisk analys av USA-presidenter?Reaktionerna och parodierna på den förra vicepresidentkandidaten Sarah Palins energiska tal till stöd för republikanen Donald Trump står som spön i backen.

Internet är fullt av tweets, videor och artiklar som tar avstamp i den tidigare Alaskaguvernörens Palins uppmärksammade tal i Iowa i veckan. Tidskriften Time har samlat några exempel där den inte helt lättolkade strofen "Hur blir det med resten av oss? Högervridna, bitterhetskramande, som stolt klänger oss fast vid våra skjutvapen, vår Gud, vår religion och vår grundlag" tolkas som rappande.

"Slags självmordsväst"

Sannolikt är den en referens till president Barack Obamas kritiserade uttalande från 2008 om att vissa väljare i gamla industristäder "blir bittra, klamrar sig fast vid vapen eller religion eller aversion mot människor som inte är som dem".

Palin hyllade fastighetsmiljardärens Trumps förmåga att förhandla och hantera den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) – och det faktum att han inte är politiker. Hon sade att andra presidentaspiranter bär "sin politiska korrekthet som en slags självmordsväst", något som enligt tidningen The New York Times analys slår helt fel i en tid då rädslan för självmordsdåd är påtaglig.

Namnkunnigt motstånd

På Twitter blandas satir med skräckblandad förtjusning. Palin jämförs med en treåring som bråkar om frukostmenyn eller med någon som tagit droger. Tidskriften The New Yorker skriver att Trumps ledning bland idioter nu ökar, med hänvisning till en anonym källa inom Trumpkampanjen.

Samtidigt har ett antal namnkunniga berömdheter I USA gått samman i en kampanj mot Donald Trump. Skådespelarna Harry Belafonte, Kerry Washington och Jane Fonda har ställt sig bakom kampanjen "Stop hate dump Trump" (stoppa hatet, dumpa Trump) som syftar till att hindra Trump från att erövra Vita huset.

Brandi Simons/AP/TT
Republikanernas förre vicepresidentkandidat Sarah Palin presenterar sin partikamrat Donald Trump vid ett kampanjmöte i Oklahoma.
Evan Vucci/AP/TT
Republikanen och presidentaspiranten Donald Trump säger sig respektera och tycka om den tidigare Alaskaguvernören Sarah Palin, vars stöd han nu fått.