Nyheter Toppnyheter Världen

Saudier bryter relationer med Iran

Shiamuslimer i Lahore, Pakistan, fördömer Saudiarabiens avrättning av shialedaren Nimr al-Nimr. Bilden från protestmöte på söndagen.
Shiamuslimer i Lahore, Pakistan, fördömer Saudiarabiens avrättning av shialedaren Nimr al-Nimr. Bilden från protestmöte på söndagen.

Motsättningarna i Mellanöstern har förvärrats avsevärt i och med Saudiarabiens avrättning av den shiitiske regimkritikern Nimr al-Nimr.Saudiarabien skär av sina diplomatiska relationer med Iran efter att shiitiska regionala ledare antytt hämndaktioner mot landet.

Sent på söndagskvällen kungjorde Saudiarabien att de diplomatiska relationerna med Iran avbryts och att iranska diplomater har två dygn på sig att lämna saudiskt territorium, skriver Reuters.

Iranska demonstranter stormade i lördags kväll den saudiska ambassaden i Teheran och landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei sade därefter att "gudomlig hämnd" väntar rivalen Saudiarabien som en följd avrättningen. Även från Irak och Libanon kommer rasande uttalanden och protestdemonstrationer noteras i Bahrain, Pakistan och Indien, enligt AFP.

Samtidigt har Irans utrikesdepartement manat till lugn. Dussintals personer greps efter att en folkmassa stormat saudiska ambassaden, där möbler slogs sönder och flera bränder anlades. Flera bedömare tror dock att upploppen vid saudiska beskickningar knappast skett utan regimens goda minne.

Saudiska diplomater har evakuerats från Iran, rapporterar Reuters.

Väntar konkret åtgärd

Enligt Irankännaren Mohammad Fazlhashemi kan varningen för "gudomlig hämnd" vara ett tecken på att Iran kommer att vidta någon konkret åtgärd som svar på avrättningen. Jemen – där Saudiarabien leder en allians som flygbombar Iranstödda rebeller – skulle kunna bli skådeplats för en hämndaktion.

– I och med att man skrikit så högt kommer nog något mer att hända. Kanske en upprepning av det som hände för några månader sedan, när Huthirebellerna genomförde en raketattack mot en bas där ett 40-tal saudiska, bahrainska och emiratiska officerare och soldater dödades, säger Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, till TT.

Bland andra USA, EU och FN-sekretariatet har tagit avstånd från avrättningarna. Utrikesminister Margot Wallström instämmer i ett mejl till TT och manar både Iran och Saudiarabien till återhållsamhet eftersom samarbete dem emellan "är centralt för att kunna lösa regionens konflikter".

"Rimliga" reaktioner

Även om situationen eskalerar är varken Saudiarabien eller Iran intresserade av ett fullskaligt krig, enligt Mohammad Fazlhashemi.

– Men det här kan bli ett tillfälle där proxykriget (krig genom ombud) i Jemen kan intensifieras.

På Saudiarabiens sida finns Förenade arabemiraten, Kuwait och Bahrain som försvarar lördagens avrättning av 47 personer anklagade för terrorism. Straffen var nödvändiga för att stå emot extremism, anser de sunnidominerade länderna.

43 av fångarna uppges ha varit sunnimuslimer som avrättades för en serie attacker som ska ha utförts av den militanta extremiströrelsen al-Qaida 2003–2006.

Nimr al-Nimr, 56, var en av fyra shiamuslimer som Saudiarabien anser skyldiga till våldsdåd mot myndigheterna från och med den så kallade arabiska våren 2011.

TT/AP
En bild på Nimr al-Nimr, som har avrättats i Saudiarabien. Arkivbild.
Hasan Jamali/TT/AP
Protest i Bahrain mot Saudiarabiens avrättning av shialedaren Nimr al-Nimr.
Mohammadreza Nadimi/AP/TT
Avrättningarna i Saudiarabien har väckt starka reaktioner, bland annat protesterade människor utanför saudiska ambassaden i Teheran.