Nyheter Toppnyheter

Saudiska beskickningar stormas

Protest i Bahrain mot Saudiarabiens avrättning av shialedaren Nimr al-Nimr.
Protest i Bahrain mot Saudiarabiens avrättning av shialedaren Nimr al-Nimr.

Hat och protester har flammat upp mot Saudiarabien efter avrättningen av den shiamuslimske ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.I Iran stormades saudiska beskickningar på lördagskvällen.

Totalt avrättades under dagen 47 människor i tolv saudiska städer. Så många dödsstraff har inte verkställts under en enskild dag sedan 1980. Somliga halshöggs med svärd, andra blev skjutna av exekutionspatrull.

Från regimens sida är budskapet riktat både mot sunniextremister och mot shiamuslimer. De flesta som avrättades straffades för en serie attacker som ska ha utförts av al-Qaida 2003–2006. Den religiöse ledaren Nimr al-Nimr och tre andra shiamuslimer anklagades för sin del för regimkritiska aktioner under den "arabiska vårens" demonstrationer 2011.

Från Iran, den ledande shiastaten i världen, kommer nu så starka reaktioner mot avrättningen av al-Nimr att Saudiarabien på kvällen kallade upp Irans ambassadör för att anmärka på "fientliga" uttalanden. Irans utrikesdepartement hade då deklarerat att Saudiarabien kommer att få "betala dyrt".

Strax därpå kom rapporter via iranska journalister om att saudiska beskickningar i städerna Teheran och Mashhad stormats av demonstranter. Saudiska flaggor slets ned och i Teheran ska demonstranterna ha försökt sätta eld på ambassaden.

Bittra reaktioner

I saudiska Qatif, där al-Nimr hörde hemma, förekom tidigare på dagen antirojalistiska talkörer:

– Ned med huset Saud! skrek saudiska shiamuslimer enligt Reuters.

Irak – som efter Saddam Husseins fall har shialedd regering – har Saudiarabien nyss återöppnat sin ambassad, som stängdes 1990 när Saddam invaderat Kuwait. Det höjs nu röster i Irak för att avbryta "tövädret" mellan Bagdad och Riyad.

Den libanesiska shiarörelsen Hizbollah anser att Saudiarabien gjort ett "allvarligt misstag". Huthirebellerna i Jemen beskriver al-Nimr som en "helig krigare". I Bahrain sköt polis tårgas mot demonstranter. Nyheten om avrättningen fick aven shiamuslimer i indiska Kashmir att demonstrera.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade sig vara allvarligt bekymrad särskilt över fallet al-Nimr. Hon talade både om hur fri- och rättigheter hanteras i Saudiarabien och de "farliga konsekvenser" det kan få i regionen. Snarlik kritik mot Saudiarabien kom också från USA.

Ökar spänningar

Stormningen av saudiska beskickningar skedde knappast utan iranska myndigheters goda minne, säger Mohammad Fazlhashemi, professor vid Uppsala universitet och Irankännare.

– Den här typen av demonstrationer i Iran är inte spontana utan där finns den regeringstrogna Basij-milisen, som uppträder civilklädd.

Vad mer det höga tonläget kan leda till är dock svårt att säga.

– Proxykrigen (krig genom ombud) som Iran och Saudiarabien bedriver mot varandra i Jemen och i Syrien kommer att skärpas naturligtvis, säger Fazlhashemi till TT.

– Det här kan spä på det sekteristiska våldet mellan shia och sunni i Syrien, Irak, Jemen och även i östra Saudiarabien.

Tar inte hänsyn

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, är inte förvånad över att Saudiarabien genomförde avrättningen av al-Nimr. Det skulle vara svårt för den saudiska ledningen att gå emot ett domstolsutslag, säger han till TT.

– Man baserar sin legitimitet på anspråket att representera den sanna uttolkningen av islamisk rätt. Om man då underkänner det som sagts av vad som ses som en kompetent wahhabistisk domstol förlorar man ju legitimitet.

– Saudiarabien brukar markera att man inte tar hänsyn till utländska önskemål. Man är så att säga fånge i sin egen propaganda.

Saudiarabiens shiaminoritet upplever sig diskriminerad. Nimr al-Nimr greps 2012 efter de protester som bröt ut under den arabiska våren 2011.

– Shiamuslimerna har alltid betraktats som avfällingar, vilket är det värsta brottet man kan begå. Därför har saudier i gemen alltid föraktat och på olika sätt trakasserat dem, säger saudikännaren Thord Janson vid Göteborgs universitet.

AP/TT
En bild på Nimr al-Nimr, som nu har avrättats i Saudiarabien. Arkivbild.