Nyheter Världen

Savtjenko riskerar mångårigt straff

En stillbild från en videoupptagning på Nadezjda Savtjenko, sittande i en glasbur, på måndagen.
En stillbild från en videoupptagning på Nadezjda Savtjenko, sittande i en glasbur, på måndagen.

Den ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko kan komma att fällas för mord på två ryska journalister. Åklagarna kräver att hon döms till 23 års fängelse.Den ukrainska presidentfrun vädjar om stöd till Michelle Obama för att få Savtjenko frisläppt.

Enligt åtalet ska 34-åriga Savtjenko ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilken ledde till att två journalister dödades. Hon ska också olovligen ha tagit sig över gränsen till Ryssland. Savtjenko har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att hon kidnappats av proryska separatister som fört henne över gränsen till Ryssland.

Fångutväxling aktuell

Ukrainas västvänlige president Petro Porosjenko har lovat att göra allt han kan för att få helikopterpiloten fri, bland annat har en fångutväxling med Ryssland diskuterats. För att ett sådant byte ska falla i god jord hos den ryska allmänheten krävs, enligt en expert som AFP pratat med, att det är en person som verkligen "spelar roll".

– De (Ryssland) kan försöka sig på en fångutväxling efter att de gett henne ett hårt straff, säger Nikolai Petrov, politisk analytiker vid Moskvas handelshögskola.

Vädjar till Obama

Samtidigt vädjar Porosjenkos fru, Maryna Porosjenko, om stöd från den amerikanska presidentfrun. I ett brev, citerat på den ukrainska presidentens hemsida, ber hon Michelle Obama att markera offentligt mot Ryssland: "Jag hoppas att din röst kommer att fogas till den internationella kampanjen för att befria Nadezjda Savtjenko och låta henne återvända hem".

Från väst har stödet för helikopterpiloten, som i Ukraina hyllas som en hjälte, varit stort. Såväl västländer som människorättsgrupper har krävt att Savtjenko friges, av både folkrättsliga och humanitära skäl.

Politiker portad

Rättegången mot henne beskrivs som politiskt motiverad och Savtjenko som en pjäs i kriget mellan Ryssland och Ukraina, påståenden som kategoriskt har tillbakavisats av Kreml.

Den ukrainska parlamentsledamoten Iryna Gerasjtjenko, som bland annat representerat Kiev vid fredsförhandlingar i Moskva, uppgav på måndagen att hon hindrats från att komma in i landet och delta vid rättegången mot Savtjenko. Ukrainas utrikesdepartement kritiserar portandet i ett uttalande, men Ryssland har ännu inte kommenterat uppgifterna.

En formell dom mot Savtjenko väntas falla på tisdagen.

Ivan Sekretarev/AP/TT
Journalister väntar på beskedet om domen i ett rum utanför domstolen i staden Donetsk i södra Ryssland.

Läs också